tiistai 14. joulukuuta 2021

Jouluja, Hisse! — Tunnelmallinen kuvakirja perinteiden ystäville

Niille, joiden mielestä vanhanajan joulu on se aito oikea joulu, suosittelen Sari Kanalan kirjoittamaa ja Daga Ulvin kuvittamaa kirjaa Jouluja, Hisse! Kauniista kirjasta löytyy kaikki, mitä perinteiseen suomalaiseen jouluun voi ajatella kuuluvan.




Nuori Hisse-hiiri pääsee vaarin apulaiseksi viemään pikku hiirten joulupukille kirjottamia kirjeitä salaiseen tonttupostiin. Samalla matkalla toimitetaan äidin joulutervehdykset myyrämuorille ja peltohiiriperheelle.


Matkan ratoksi vaari kertoilee Hisselle entisajan joulusta. Sama matka on tehty jo aiempina vuosina ja vaarin jututkin Hisse on tainnut kuulla jo useammin kuin kerran, mutta Hisse nauttii siitä, että kaikki sujuu aivan kuten ennenkin.

Vaarin tarinoista selviää, kuinka olkia käytettiin ennen joulun aikaan, kuinka valmistettiin käpytonttuja ja kuinka metsän eläimiä muistettiin kauralyhteellä. Entisajan joulukuusi, jouluruoat, piparkakut, lahjat ja joulusauna tulevat käsitellyiksi.

Myyrämuorin kotikannolla Hisse tutustuu perinteiseen lipeäkalan valmistukseen. Kaupungista vieraisille tulleelta myyrämuorin sisarelta Hisse kuulee, millaista on kaupungin joulu jouluvaloineen, näyteikkunoineen ja kahviloista kantautuvine glögin tuoksuineen.

Joulukranssi, kynttilät, jäälyhdyt, revontulet ja lumienkelien teko tulevat kaikki vastaan kirjassa. Nähdäänpä jopa tontun jäljet hangella.

"— Vaari? aloitti Hisse.
  No mitä, Hisse, vastasi vaari.
  Mikä sinun mielestäsi on parasta joulussa?
  Tähän on helppo vastata. Tässä samassa metsässä kuljin poikasena oman vaarini kanssa viemässä joulutervehdyksiä ystäville. Tähdet tuikkivat taivaalla, lumi narskui töppösten alla ja minä kuuntelin vaarin juttuja. Nyt minä saan olla vaari ja kulkea sinun kanssasi, Hisse. Se on parasta, vaari vastasi ja halasi Hisseä.
 Ja Hisse halasi vaaria."

Daga Ulvin kaunis kuvitus on huolellista työtä. Joulukorttimaisissa kuvissa on pyritty realistiseen ilmaisuun.

Kirjassa korostuu perinteiden merkitys jouluna. Joulu on aikaa, jolloin asioiden tahtoisi sujuvan aivan kuten ennenkin. Kirja sopii parhaiten niille, jotka arvostavat perinteistä joulua.


Sari Kanala: Jouluja, Hisse!

Kuvitus: Daga Ulv
Kustantaja: Amusantti 2017




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti