torstai 16. joulukuuta 2021

Kauniisti kuvitettu satu tarjoaa selityksen piparkakkujen alkuperästä

Oletko miettinyt, mistä piparkakut ovat saaneet alkunsa? Historiankirjojen mukaan ne ovat muovaantuneet ajansaatossa muinaisen Egyptin hunajakakuista, jotka tulivat Eurooppaan Kreikan kautta. Alkuun kakkusia valmistettiin Euroopassa luostareissa, kunnes leipurit oppivat reseptin ja alkoivat lisätä taikinaan eksoottisia mausteita.

Mielikuvituksellisemman selityksen piparkakkujen alkuperästä tarjoaa eestiläinen kuvakirja Piparkoogilugu (Postimees Kirjastus 2019). Kirjassa on Piret Veigelin teksti ja Catherine Zaripin kuvitus.

 

Tarina kertoo kuningaskunnasta, jossa joulun aikaan kansalaisia hemmotellaan aivan ihanilla huvituksilla. Kolmen päivän ajan tavarataloissa on lupa leikkiä piilosta ja jokainen saa käydä valitsemassa kirjakaupasta ilmaiseksi juuri itseään miellyttävän kirjan (voisiko tämän jälkimmäisen toteuttaa myös Suomessa, pliis!).

Kuningaspari haluaisi keksiä jotain uutta hauskaa tulevaksi jouluksi, mutta kun heille itselleen ei herää hyviä ideoita, he pyytävät apua enkeliltä. Enkelin kerrotaan asuvan kerrostalossa seitsemännessä kerroksessa! 

Enkeli ehdottaa, että ihmiset leipoisivat pyhiksi pikkuleipiä hänen erinomaisella ohjeellaan. Ajatus esitellään kansalaisille ja se saa hyvän vastaanoton.

Hyvässä sadussa täytyy toki olla myös pahis. Tämän tarinan pahis on ilkeä noita, joka asuu toisessa kerrostalossa kolmannessa kerroksessa (tietysti enkeliä alempana).

Hän yrittää sabotoida pikkuleivät kaatamalla taikinaan kasan sekalaisia mausteita ja ruskeaksi paahtunutta sokeria, mutta vaikutus onkin päinvastainen. Ihmiset suorastaan hurmaantuvat mausteisiin pikkuleipiin, joita ryhtyvät kutsumaan piparkakuiksi.

Selviäähän sekin, miksi noita on ollut ilkeä. Kun se on saanut avun vaivaansa, siitä tulee ihan kiltti.

Kirjailija Piret Veigel on Tallinnasta kotoisin oleva toimittaja ja kustantaja. Piparkakut taitavat olla lähellä hänen sydäntään, sillä kerran vuodessa hänestä sukeutuu piparkakkutaiteilija. Veigel on osallistunut useana vuonna Tallinnassa joulun aikaan järjestettävään piparkoogimaania- eli piparkakkumania-tapahtumaan. Tapahtumassa on näytteillä piparkakkutaikinasta loihdittuja toinen toistaan upeampia taideteoksia.

Nautin suuresti Catherine Zaripin sekatekniikalla toteutetusta kuvituksesta. Kauniissa kuvissa on käytetty paljon sinisen, keltaisen, oranssin ja ruskean maanläheisiä sävyjä. Kuvamaailma on rauhallinen ja harmoninen.

Kustantajat huom! Saisiko tämän kirjan suomeksi? Enkä muutenkaan yhtään pahastuisi, jos eestiläisiä lastenkirjoja suomennettaisiin nykyistä enemmän.

 
Piparkoogilugu
Teksti: Piret Veigel
Kuvitus: Catherine Zarip
Kustantaja: Postimees Kirjastus 2019


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti