lauantai 21. maaliskuuta 2020

Määt ja muut sai riimikammoisen tyttären kuuntelemaan runoja


Junassa VR:n leikkivaunussa tulin viimein tutustuneeksi Mariskan jo toissa vuonna ilmestyneeseen kehuttuun runoteokseen Määt ja Muut — Runoja eläimistä ja ihmisistä. Riemastuttavat riimit vetivät suun hymyyn.

Kirjan sivuilla seikkailevat monenlaiset eläimet. Tavataan muun muassa
  • runoileva rupikonna
  • rupikonna, jota prinsessojen pussausyritykset ahdistavat
  • rakastunut hiiri
  • pipi hiiri
  • etana, joka sään ennustamisen sijaan tutkii mieluummin historiaa
  • kännikala ja selvä pyy
  • Pentti-kyy, joka itkee yhyy, kun kaikki sen nähdessä pelästyy
  • neiti hämähäkki, joka unelmoi hämisherrasta huomaamatta lainkaan neljäätoista ihailijaansa
  • onneton lehmä, jonka hylkäs onni sekä rakas sonni, kun sonni löysi viereen jonkun Muun

Osassa runoista tavataan Siiri Sirpelöinen, pikkuinen tyttö. Joskus Siirillä on huono päivä ja kaikki menee vastakarvaan. Silloin tulee lakko, Siirin ei oo pakko. Joskus Siiriä itkettää ja haluttaa syliin istumaan. Vaan miten käy, kun Siiri Sirpelöinen katkaisee sisiliskon hännän. On paras lepytellä liskoa mummin marjamehulla.

Itseeni kolahti parhaiten runo Lissu Lokintyttö, joka kiteyttää lokkien olemuksen aivan täydellisesti. Tässä siitä pätkä:

"'Tänään minä aion olla vähän tuhma',
sanoi Lissu Lokintyttö, iältänsä uhma.
'Taidan lentää torille ja jätskin sulta nappaan,
syön sen sitten suihini ja tädin hattuun kakkaan. - -" 

Määt ja Muut on laulaja-lauluntekijä Mariskan esikoisteos. Sysäyksen uuteen aluevaltaukseen antoi oma lapsi. Mariska onnistuu erinomaisesti lastenrunoilijana. Toivottavasti jatkoa seuraa.

Runot ovat täynnä kielellistä riemua. Niissä on ilkikurista iloittelua, surumielistä kaihoa ja silkkaa hulluttelua. Lastenrunoissa Mariska on saanut käyttää huumoria aivan eri tavalla kuin räppisanoituksissa.

Reetta Niemensivun ja Aapo Ravantin iloinen ja värikäs kuvitus sopii kirjaan kuin nenä päähän. Kuvitus on niin runsas, että tyttäreni, joka ei yleensä pidä runoista, jaksoi jopa vähäksi aikaa kiinnostua kirjasta.

Määt ja Muut on loistava esimerkki lastenteoksesta, jonka äärellä viihtyy niin lapsi kuin aikuinen. Se on osoitus siitä, että suomalaisella lastenrunoudella on toivoa. Tänään vietetään Unescon Maailman runouden päivää. Loistava kirja luettavaksi juuri tänään!


Mariska: Määt ja Muut — Runoja eläimistä ja ihmisistä
Kuvitus: Reetta Niemensivu ja Aapo Ravantti
Kustantaja: Tammi 2018

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti