lauantai 14. maaliskuuta 2020

Näin järjestetään synttärikutsut lastenkirjoissa

Syntymäpäiväkutsujen järjestäminen on minusta yleensä hauskaa. Tällä kertaa koronaviruksen leviäminen on kylläkin latistanut tunnelmaa.

Tyttären synttärijuhlat vielä pidetään tänään. Mielestämme ei ole hyötyä perua, koska hän on ollut kutsuttujen lasten kanssa tiiviisti tekemisissä koko viikon. Kenties viikon kuluttua tilanne on jo toinen, varsinkin jos päiväkoteja aletaan sulkea.

Kun joskus taas pääset järjestämään syntymäpäiväkutsuja, voit tehdä kuten minä: ammentaa innoitusta lastenkirjoista. Lastenkirjallisuus tarjoaa oivia vinkkejä.



Vieraat


Ensimmäinen asia synttärikutsuja järjestettäessä on miettiä, keitä kutsutaan. Pidetäänkö sukulaissynttärit vai kaverisynttärit vai molemmat? Mikä on sopiva määrä vieraita?

Neljä vuotta täyttävän Viivin syntymäpäiville tulee sukulaisia: mummi ja vaari, tädit, sedät ja serkut. Vieraita on lähes parikymmentä. (Svensson 2005).

Onni-pojan viisivuotissynttäreille omaan kotiin on kutsuttu viisi kaveria. (Pelliccioni 2013).

Viljan kuusivuotissynttäreille tulee vain paras kaveri Fiinu ja tämän äiti. (Nuotio 2015).

Alexin kaverisynttäreiden kutsulista on osoitus Alexin monimuotoisesta ystäväpiiristä. Hänen juhliinsa saapuu paras ystävä Vuyo, joka asuu kaksin äitinsä kanssa, tummaihoinen Kaleb, jolla on kaksi isää, huivipäivinen Lina, jonka perhe käy perjantaisin moskeijassa, punatukkainen Zia, joka istuu pyörätuolissa, tummatukkainen Rashida, jonka juuret ovat Intiassa ja isän työkaveri Siyanda, joka laulaa kivoja lauluja omalla afrikkalaiskielellään. (Agnello 2016).

Pekka Töpöhäntä kutsuu juhliinsa kaikki tuntemansa kissat. Hän osoittaa erityistä reiluutta kutsumalla myös Monnin, vaikka tämä yleensä onkin ilkeä Pekkaa kohtaa. (Rönn & Rönn 2015).



Juhlapaikka


Juhlapaikan valintaan vaikuttaa paljonko vieraita aikoo kutsua. Omaan kotiin ei ehkä voi kutsua koko tarha- tai koululuokkaa. Olisiko juhlat mukavampi järjestää kotona vai muualla?

Lastenkirjoissa näytetään olevan yleensä aika yksimielisiä siitä, että synttärikutsut pidetään kotona.

Jos vuodenaika ja sää sallivat, voi juhlia ulkona. Belle järjestää Boolle syntymäpäiväkutsut puutarhassa piknikin merkeissä. (Sutcliffe 2012). Myös Viivin synttäreissä oleillaan enimmäkseen pihalla. (Svensson 2005).



Kutsukortit


Kukaan ei osaa tulla juhliin, jos ei muista toimittaa kutsuja.

Lauri tiedustelee syntymäpäivänään isältään, muistiko tämä postittaa kutsut. Isä väittää muistanensa, mutta jotenkin Laurista tuntuu, että isä huijaa. Tuleeko syntymäpäiville ketään, jos Aaro, Mikael ja Hilma eivät ole saaneet kutsukortteja? (Parvela 2001).

Pekka Töpöhäntä ei taida luottaa postiin, sillä hän kiertää henkilökohtaisesti kaikkien ystäviensä ovilla kutsumassa nämä juhliin. (de Pedro 2015).

Ihaa ei ole lähettänyt kutsuja kenellekään, ja sitten se rypee itsesäälissä, kun kukaan ei muista sen syntymäpäivää. (Milne 2002).

Ingrid Flygaren kuvitusta kirjaan Pekka Töpöhäntä — Uskalla olla kiltti (Rönn & Rönn 2015)


Koristeet


Juhlat eivät ole mitään ilman koristeita. Omasta mielestäni koristelu on hauskinta synttärikutsujen järjestämisessä. Vedän kunnolla överiksi. Pelkät ilmapallot eivät riitä, vaan koko koti muutetaan toisenlaiseksi valtavilla lavasteilla.

Onni-pojan juhlissa pärjätään ilmapalloilla, mutta isä puhaltaakin niitä paljon. (Pelliccioni 2013).

Belle tyytyy kukkasiin. Päivänkakkaroita munakupissa kaunistaa juhlakattauksen. (Sutcliffe 2012).

Maija Maitoparran juhlissa on koristeena kalanmuotoinen jääveistos. (Rönn & Rönn 2015).



Onnittelukortit


Päivänsankari odottaa saavansa onnittelukortteja. Paras kortti on tehty itse rakkaudella.

Belle piirtää korttiin kuvan halauksesta ja koristaa kortin kimalteilla. (Sutcliffe 2012).

Postinkantaja tuo Viiville kasan kirjekuoria, joista paljastuu hienoja onnittelukortteja. (Svensson 2005).

Kristiina Louhen kuvitusta kirjaan Sanoo isä (Parvela 2001)


Lahjat


Lahjan valitseminen syntymäpäiväsankarille on oma haasteensa. Hankkiako tuttua ja turvallista vai jotain yllättävää? Voiko lahjan tehdä itse? Ilahduttaako aineeton lahja yhtä paljon kuin jokin tavara?

Kirja ja tarroja vai peli ja kiiltokuvia, pohtii ystävänsä syntymäpäiville kutsuttu Fiinu. Tai ehkä sittenkin kylpyvaahtoa ja helmet. Vai kassi ja tusseja?  (Nuotio 2015).

Onni-poika saa perheeltään lahjaksi lihansyöjäkasvin. Kaverit tuovat legoja, karkkia, väriliituja, käärmelelun ja pikkuauton. (Pelliccioni 2013).

Alex saa lahjaksi kirjan, jota haluaisi päästä heti lukemaan. Zia on lahjoittanut Alexin nimissä rahaa uhanalaisten sarvikuonojen suojeluun. Se on ihana lahja, koska molemmat rakastavat eläimiä. (Agnello 2016).

Täti Ruskea saa Lotalta itse virkatun pannulapun, Petteriltä itse veistetyn kakkulapion ja Setä Siniseltä korillisen marsipaanihedelmiä. Lisäksi kaikki kolme lausuvat tädille runon. Poliisi, poliisimestari ja sokerileipuri ilahduttavat tätiä torvensoitolla. (Bescow 1985).

Mintun perhe ja ystävät esittävät Mintulle syntymäpäivälahjana vauhdikkaan esityksen, jossa nähdään muun muassa kuningas, possu, kissapelle, vihreäkorvainen kopsu ja vompatti. (Harjanne 2014).

Katin ja Kaan lahja Maija Maitoparralle on, että he toimivat tiskijukkina Maijan syntymäpäiväjuhlissa. Laaban, joka rakastaa laulamista, on sepittänyt Maijalle laulun, jonka esittää heti saavuttuaan. (Rönn & Rönn 2015).

Paras lahja voi olla jotain, jota ei alunperin lahjaksi aiottukaan. Viivi ihastuu Mikko-serkun pieneen kaivuriin, jonka tämä on tuonut mukanaan juhliin. Mikko on tosi reilu, kun antaa sen Viiville omaksi. (Svensson 2005).

Michael Hülsen kuvitusta kirjaan Katto-Kassinen tulee syntymäpäiväkesteihin (Lindgren 2003)


Juhla-asu


Juhlat vaativat juhlavaa pukeutumista. Viiviä tälläytyminen ei kiinnosta. Hänen mielestään on kyllä oikein, jos vieraat pukeutuvat hienoihin vaatteisiin, mutta itse hän haluaa tavalliset vaatteensa, joissa on kaikkein mukavinta olla. Äiti ei antaisi periksi, mutta isän mielestä Viivi saa tehdä omana syntymäpäivänään niin kuin tahtoo. (Svensson 2005).

Fiinu ei osaa päättää, mitä pukisi päälleen parhaan ystävänsä Viljan syntymäpäiville. Vaihtoehtoja on niin paljon: raidalliset sukkikset, keltainen hame ja oranssi paita vai pilkulliset trikoot ja violetti mekko vai oliivinvärinen liivihame sinisten housujen kanssa. Ruudullinen mekko taitaa viedä voiton. (Nuotio 2015).

Naamiaiset ovat aina hyvä vaihtoehto. Petteri, Lotta ja Setä Sininen päättävät pukeutua Täti Ruskean syntymäpäiville vuodenajoiksi. Petteri ja Lotta saavat päähänsä paperikukkaseppeleet ja harteilleen vaaleansiniset silkkipaperiset siivet. Setä Sininen kietoutuu punaiseen pöytäliinaan ja painaa päähänsä keltaisen lehtiseppeleen. (Bescow 1985).



Tarjoilu


Kynttilöin koristeltu syntymäpäiväkakku kruunaa herkkupöydän. Pohdin parhaillaan, voiko täytekakun korvata tyttären juhlissa jäätelökakulla. Lastenkirjojen perusteella kakku pitäisi kyllä olla.

Lauri haluaa perinteisen kakun, sellaisen jossa on sisällä mansikkahilloa ja päällä kermavaahtoa ja karamelleja. Hän koristelee sen yhdessä isän kanssa, ja siitä tulee hieno. (Parvela 2001).

Pesonen leipoo aina Viirun syntymäpäivänä Viirulle kerrospannukakun. Harmi kyllä, Pesonen ei ole muistanut tarkistaa etukäteen, onko kaikkia tarvittavia ainesosia ruokakomerossa. Kun paljastuu, että jauhot ovat loppuneet, eteen tulee yllättävän paljon esteitä, ennen kuin ukko ja kissa pääsevät nauttimaan kerrospannukakkua ja kahvia puutarhassa wienervalssien soidessa gramofonista. (Nordqvist 1988).

Boon mielestä syntymäpäivät tuoksuvat suklaalta. Belle leipoo piknikille kauniita kuorrutettuja kuppikakkuja. (Sutcliffe 2012).

Pikkuveljen äiti on onneksi tehnyt paljon voileipiä, sillä Katto-Kassinen pistelee niitä poskeensa sellaista vauhtia, että muut saavat kiirehtiä saadakseen itselleen edes jonkin leivän. Katto-Kassinen osoittautuu myös maailman parhaaksi kakunsyöjäksi. (Lindgren 2003).

Viivin juhlissa syödään grilliruokaa: prinssimakkaroita, pitkiä ja lyhyitä makkaroita sekä ohuita ja paksuja makkaroita. Lasten suihin uppoaa karkkia ja popcornia. Synttärikakku on kuorrutettu kermalla, ja siinä on neljä kynttilää. (Svensson 2005).


Ohjelma


Tarvitseeko syntymäpäiväjuhliin miettiä etukäteen ohjelmaa? Omasta mielestäni jotain järjestettyä ohjelmaa on hyvä olla, mutta myös tilaa spontaanille ilonpidolle.

Onni-pojan syntymäpäivillä on ongintaa. Lapset keksivät ilmapalloleikin, jossa ilmapallot täytyy pitää ilmassa, niin etteivät ne pääse koskemaan maata. (Pelliccioni 2013).

Viljan syntymäpäivillä leikitään eläintarhaa ja noitia. Lopuksi tanssitaan villisti ympäri huonetta. (Nuotio 2015).

Maija Maitoparran syntymäpäiväjuhlissa tanssitaan ja hypellään iloisesti musiikin tahdissa. (Rönn & Rönn 2015).

Viivin juhlissa järjestetään pelejä ja leikkejä puutarhassa: tikanheittoa, krokettia, petankia ja sählyä. Sitten lapset hyppivät sängyllä, kunnes uupuvat ja katselevat elokuvaa. (Svensson 2005).



Kaverilahjat


Kaverilahja jakaa mielipiteitä. Niissä kaverijuhlissa, joihin tyttäreni on osallistunut, vieraat eivät ole lähteneet kotiin tyhjin käsin.

Viivin syntymäpäivillä lapset saavat kiivetä hakemaan karkkipussin ja ilmapallon puutarhaan puiden väliin pingoitetulta narulta. (Svensson 2005).



Lähteenä käytetyt kirjat


Elena Agnello — kuv. Adrie Le Roux — suom. Riitta Oittinen: Minä olen Alex. Pieni Karhu 2016.

Elsa Beskow: Täti Ruskean syntymäpäivä. Gummerus 1985.

Maikki Harjanne: Mintun syntymäpäivä. Otava 2014.

Astrid Lindgren  — kuv. Michael Hülse — suom. Laila Järvinen: Katto-Kassinen tulee syntymäpäiväkesteihin. WSOY 2003.

A. A. Milne — kuv. Ernest H. Shepard — suom. Kersti Juva & Panu Pekkanen: Ihaa viettää syntymäpäivää. WSOY 2002.

Sven Nordqvist — suom. Kaija Pakkanen: Viirun syntymäpäivät. Lasten Parhaat Kirjat, Weilin+Göös 1988. 4. p.

Eppu Nuotio — kuv. Aino Louhi: Viljan syntymäpäivä. Bazar 2015.

Timo Parvela — kuv. Kristiina Louhi: Sanoo isä. Tammi 2001.

Jens Peter de Pedro (Gösta Knutssonin kertomusten pohjalta) — kuv. Ingrid Flygare: Pekka Töpöhäntä viettää syntymäpäivää. Gummerus 2015.

Sanna Pelliccioni: Onni-poika tahtoo kaiken. Minerva Kustannus Oy 2013.
Tarina on ilmestynyt myös kokoomateoksessa Onni-poika ja ystävät. Etana editions 2019.

Åsa Rönn & Michael Rönn (Gösta Knutssonin kertomusten pohjalta) — kuv. Ingrid Flygare: Pekka Töpöhäntä — Uskalla olla kiltti. Gummerus 2015.

Mandy Sutcliffe: Belle & Boo and the Birthday Surprise. Hachette Childrens Books 2012.

Thomas Svensson — suom. Tuula Korolainen: Vallaton juhlapäivä. Oy Satusiivet - Sagovingar AB / Lasten Parhaat Kirjat 2005.


2 kommenttia:

  1. Ihana kirjoitus, kiitos. Piristää tässä vaikeassa ajassa, kun voi ajatella tulevia, iloisia asioita. Iloa teidän juhliin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Juhlat onnistuivat hyvin. Lasten ilon seuraaminen oli parasta lääkettä näinä raskaina aikoina.

      Poista