sunnuntai 8. maaliskuuta 2020

The Girls - Ystävyyttä, naiseksi kasvamista ja oman elämänpolun löytämistä

On neljä tyttöä. Vaikka he ovat monella tapaa samanlaisia, jokaisella on omat erityispiirteensä. Tytöt ovat parhaita ystävyksiä. Heidän ystävyytensä kantaa lapsuudesta aikuisuuteen saakka.

Lauren Acen kirjoittama ja Jenny Løvlien kuvittama kuvakirja The Girls on ylistyslaulu naiseudelle ja ystävyydelle. Se sopii mainiosti juhlistamaan naistenpäivää.



Suuri omenapuu on Sashan, Lottien, Alicen ja Leelan salainen kohtaamispaikka. Puu kasvattaa paitsi omenoita, näitä neljää tyttöä. Lapsuudenleikeissä jokaisen luontaiset kyvyt ja taipumukset tulevat esiin ja ennustavat, mitä kustakin tulee isona.

Lottie on jo lapsena seikkailija, jonka elämä kuljettaa aikuisena vieraisiin maihin ja ihmeellisiin kokemuksiin. 

Leelalla on jo lapsena parhaat ajatukset, ja aikuisenakin hän inspiroi lukemattomia ihmisiä. 

Sasha on jo lapsena porukan hoivaaja, joka aikuisenakin parantaa sairaita ja loukkaantuneita. 

Alice on lapsena joukon hauskuuttaja, joka saa kaikki nauramaan. Iloinen luonne säilyy aikuistuessakin.

Tytöt eivät ole erilaisia pelkästään luonteeltaan, vaan myös ulkoisesti. Yksi on punatukkainen, toinen vaalea, yhdellä on afropiirteet ja yhden sukujuuret vievät Intiaan. Kulttuurinen monimuotoisuus on kirjan vahvuus. Kaikennäköiset lapset ansaitsevat löytää lastenkirjoista itsensäkaltaisia sankareita.

"The four women were still as different as they were the same.
And they were still the best of friends."

On mukava nähdä, että vaikka tytöt ovat niin erilaisia ja suuntaavat niin erilaisille elämänpoluille, ystävyys kantaa läpi vuosien ja vuosikymmenten.

Kirjassa on aika vähän tekstiä, mutta Jenny Løvlien viehättävät kuvat täydentävät tarinaa ja kertovat paljon sellaistakin, mitä ei pueta sanoiksi.

The Girls on lämminhenkinen ja iloinen kirja, vaikka esiin tulee sekin, ettei elämä aina ole yhtä hymyä. Takaiskuja saattaa tulla, mutta silloin ystävät kannattelevat.

The Girls on kirja, joka auttaa hyväksymään itsensä juuri sellaisena kuin on, huolimatta ihonväristä, uskonnosta, seksuaalisesta suuntautumisesta tai kyvyistä. Samalla se kannustaa tavoittelemaan unelmia. Tytöistä voi tulla ihan mitä vain.

The Girls on feministinen kirja, joka antaa vahvan mallin siitä, miten meidän naisten tulisi kohdella toisiamme: kannustaen, tukien ja myötäeläen, iloiten yhdessä toinen toistemme saavutuksista ja tärkeistä hetkistä.

Suosittelen kirjaa kaikille tytöille, ja uskon että sen lukeminen tekee hyvää myös pojille. Varoitan, että kirja saattaa aiheuttaa liikutuksen kyyneliä.

Toin kirjan tuliaisiksi ulkomailta, mutta kirja on myös tilattavissa useista verkkokirjakaupoista.


Lauren Ace: The Girls
Kuvittanut: Jenny Løvlie
Kustantaja: Caterpillar Books 2018


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti