perjantai 27. maaliskuuta 2020

Kirja vie teatteriin silloinkin kun sinne ei oikeasti pääse

Maailman teatteripäivää vietetään tänään ikävissä merkeissä, kun koronaviruspandemia on sulkenut teatterit eikä esityksiä voi järjestää.

Meillä olisi ollut mieheni kanssa liput huomiseksi Kansallisteatteriin näytelmään Rikinkeltainen taivas, joka perustuu Kjell Westön romaaniin. Se jää tällä kertaa näkemättä. En aio selvittää, saisiko lippurahat takaisin. Kulttuuriala tarvitsee nyt kaiken mahdollisen tuen.

Kun teatteriin ei pääse, voi teatterista sentään nauttia kirjojen välityksellä. Meillä on lainassa kirjastosta Raija Airaksisen, Tuula Kallioniemen ja Jii Roikosen kirja Reuhurinne — Teatterikirja (Otava 2017). Teos on kattava tietopaketti teatterista ja teatteriesityksen järjestämisestä.




Tarinallisessa tietokirjassa seurataan Reuhurinteen oppilaiden teatterikerhoa. Kerhossa opitaan muun muassa teatterin historiasta ja eri teatterityypeistä.

Sitten päästään tositoimeen. Lämmittelyleikkejen jälkeen kokeillaan pantomiimia ja improvisaatiota sekä opetellaan erilaisia ilmeitä ja äänensävyjä.

Tottahan lasten täytyy päästä myös käymään oikeassa teatterissa. Siellä he tutustuvat teatterin eri ammattilaisiin ja pääsevät kiertämään teatteritaloa. Nähtyään teatterissa näytelmän lapset harjoittelevat teatterikritiikkiä.

Teatterikäynti on oppilaille sen verran vaikuttava kokemus, että lapset haluavat tehdä oman näytelmän. Esityksen valmisteluun tarvitaan valtavasti työtä. Näytelmän valinta, roolien jako ja harjoittelu ovat vain osa siitä kaikesta. Lisäksi täytyy tehdä rooliasut ja lavasteet, huolehtia äänistä ja valoista sekä mainostaa.

Kaikki työ on vaivan väärtti, kun vihdoin esirippu kohoaa ensi-illassa. Tietysti lapsia jännittää ja joltain on unohtua repliikit, mutta kaikki sujuu hienosti ja yleisö on tyytyväinen.

"Ensi-illan jälkeen näyttelijät juhlivat esityksen valmistumista ja iloitsevat onnistuneesta esityksestä."

Tämän teoksen avulla on hyvä pistää pystyyn oma näytelmäkerho ja valmistaa itse näytelmä.

Ala-asteelaisena perustin näytelmäkerhon ystävieni kanssa. Opettajamme tuki harrastustamme, ja saimme esittää näytelmiä äidinkielen tunneilla. Lisäksi esiinnyimme toisinaan kotipihoillamme naapureille ja ohikulkijoille. Kyllä meillä oli hauskaa!


Raija Airaksinen, Tuula Kallioniemi ja Jii Roikonen: Reuhurinne - Teatterikirja
Kustantaja: Otava 2017 



LUE MYÖS TÄMÄ

Teatteri kutsuu


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti