Tänä vuonna paperisten joulukorttien perille meno ei ole varmaa, mutta ennätin jo väsätä joulukortit valmiiksi ennen tätä lakkosotkua. Jos joulukorttien askartelu kiinnostaa tilanteesta huolimatta, tämä postaus on sinua varten.
Marraskuun alussa valitsin kirjahyllystäni kolme kirjaa, joilla ei enää ollut käyttöä kirjoina, ja ryhdyin luomaan niistä jotakin uutta. Olin päättänyt tänä vuonna yhdistää kirjat ja joulukortit.
Saako kirjoja tuhota?
Kirjojen tuhoaminen on aina tuntunut minusta pahalta, mutta olen pikku hiljaa viime aikoina sisäistänyt, että kaikilla kirjoilla ei yksinkertaisesti ole enää kysyntää.
Leikeltyäni Taiteiden yössä Helsingin kaupunginkirjaston työpajassa vanhoista lastenkirjoista sanoja runoon, oivalsin, että se oli armeliainta, mitä repaileiseksi luetuille kirjaston poistokirjoille saattoi tehdä. Kirjoina niillä ei enää ollut käyttöä, mutta oli ihana antaa niille uusi elämä toisenlaisessa muodossa. (Runomme on luettavissa täällä.)
Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus saa vuosittain noin 1,4 miljoonaa kirjaa. Synkkä totuus on, että yli puolet niistä kierrätetään paperinkeräykseen. [1] Tämän luettuani olen alkanut suhtautua kirjojen tuhoamiseen rentoutuneemmin. Joulukorttejani varten revin ja leikkelin yhtä repaleista lasten kuvakirjaa, yhtä kapean alan tietokirjaa ja yhtä vanhaa ruotsinkielistä romaania.
Näillä ohjeilla pääset alkuun
Askarreltaessa on tärkeintä antaa oman luovuuden kukoistaa, joten en aio antaa korttien tekemiseksi mitään tarkkoja ohjeita. Tässä kuitenkin suuntaviivoja avuksesi.
Tarvitset:
- valmiita korttipohjia
- tarpeettomaksi käyneitä kirjoja
- sakset
- liimaa
- kyniä
- luonnospaperia
- (piirustusmuotteja)
Tee näin:
- Mieti, minkä kuvion haluat korttiin.
- Piirrä valitsemasi kuvio luonnospaperille.
- Leikkaa tai revi kuvio kirjan sivusta.
- Liimaa kuvio paikoilleen valmiiseen korttipohjaan.
- Kirjoita korttiin teksti.
Esimerkkikortteja
Tänä vuonna joulukorttieni aiheeksi valikoitui kuusi Tove Janssonin Kuusi-novellin innoittamana (kokoelmasta Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia, WSOY 1962).
Nämä kortit olivat aika simppeleitä tehdä. Ota ihmeessä lapset mukaan askartelemaan!
VINKKI
Jos askartelu ei ole sinun juttusi, hienoja kortteja toki löytyy valmiinakin. Itse ostin viime viikolla Iso Numeron myyjältä joulukorttipakkauksen, jossa oli viisi lastenkirjakuvittaja Marika Maijalan suunnittelemaa joulukorttia. Googlaamalla selvisi, että samoja kortteja oli myynnissä jo viime vuonna (lue lisää täältä). Se tuskin haittaa — varsinkaan, jos on Marika Maijalan kuvitusten fani. Viisi korttia maksoi viisi euroa, joista myyjä saa pitää puolet.
VIITTEET
[1] Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus saa 1,4 miljoonaa kirjaa vuodessa – miten kirjoja lajitellaan ja hinnoitellaan? Lukulamppu.fi 16.4.2019. Viitattu 16.11.2019.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti