lauantai 23. marraskuuta 2019

Joulun kirjalahjat pukinkonttiin - Vinkit koko suvulle!



On taas se aika vuodesta, kun täytyy miettiä, mitä pakata läheisille pukinkonttiin. Jos minulta kysytään, ei ole kirjan voittanutta lahjaa. Itse en ole tainnut saada kirjalahjaa moneen vuoteen, mutta se ei estä minua lahjoittamasta kirjoja muille. Tässä vinkkejä perheen ja suvun eri-ikäisille jäsenille.

Vauvalle


Jos vauvalla ei vielä ole vauvakirjaa vauva-ajan muistojen tallettamiseksi, sellainen kannattaa lahjoittaa. Tove Janssonin muumiaiheisin kuvin kuvitettu kaunis MUUMI Vauvakirja (WSOY 2017) on tunnelmaltaan lempeä kirja vauvan ensimmäisten muistojen tallentamiseksi.


Jos vauvalla jo on vauvakirja, kangaskirja on hyvä vaihtoehto. Pehmeä ja turvallinen kangaskirja, jossa on selkeät värikkäät kuvat, ilahduttaa varmasti pienokaista. Kangaskirjoja löytyy esimerkiksi Tacticin valikoimasta.
 

Taaperolle


Taaperolle kannattaa valita kirja, jossa on jokin toiminnallinen elementti. Seikkaile ja leiki: Merirosvot (Gummerus 2019) pelastaa monelta tylsältä hetkeltä. Merirosvojen laivassa pääsee kurkistamaan luukkuihin, avaamaan piilosivuja, liu’uttamaan kuvia ja tarttumaan ruoriin.  


Taapero ilostuu helposta palapelikirjasta. Metsän eläimiä - Palapelikirja (Gummerus 2019) sisältää viisi värikästä palapeliä, jossa kussakin on 6 palaa. Palat voi myös yhdistää ketjuun yhdeksi isoksi palapeliksi! Palapelejä kootessa oppii metsän eläimistä.


Leikki-ikäiselle


Jos lapsen kirjamausta ei ole tarkkaa tietoa, klassikko toimii aina. Antoine de Saint-Exupéryn ajaton kertomus Pikku prinssi (Aurinkokustannus 2019) on saanut argentiinalaissyntyisen Valeria Docampon kauniin kuvituksen. Yhdessä runsaan, värikkään kuvituksen ja alkuperäistä tiiviimmän kerronnan kanssa kirja sopii pienemmillekin lukijoille.

Koululaiselle


Tänä vuonna koulutiensä aloittaneelle lapselle sopii mainiosti kirja Ensimmäiset koulumuistoni (Gummerus 2019). Tähän itse täydennettävään kirjaan lapsi voi koota ensimmäisen kouluvuoden kokemuksia, kuten valokuvan ensimmäisestä koulupäivästä, lempiopettajan nimen, parhaat ystävät ja ensimmäiseksi opitut asiat. Liitä oheen paketti kauniita kyniä, joilla kirjaa voi täyttää.



Koululaiset innostunevat maailman makeimmasta tietokirjasta, nimittäin Vuokko Hurmeen kirjoittamasta ja Anni Nykäsen kuvittamasta Karkkikirjasta (WSOY 2019). Teos on pullollaan tietoa suussa sulavista hampaiden vihollisista. Reikiintymisen uhasta viis, kirjan ohessa kannattaa lahjoittaa makeispussi, sillä karkkihammasta alkaa taatusti kolottaa tätä kirjaa lukiessa.




Teinille


Viime vuosina oikeiden ihmisten oikeat tarinat ovat kiinnostaneet lukijoita, myös nuoria. Malala Yousafzailla on kiinnostavaa ja koskettavaa kerrottavaa kirjassaan Meidän oli paettava (Tammi 2019). Kirja kertoo Malalan ja yhdeksän muun eri puolilta maailmaa kotoisin olevan tytön tarinan siitä, kuinka he ovat joutuneet pakenemaan ja jättämään kotinsa. Kirja antaa ajattelemisen aihetta ja tutustuttaa nuoren kriiseihin eri puolilla maailmaa.




Nuorelle aikuiselle


Keittokirja on aina hyvä valinta äskettäin omilleen muuttaneelle nuorelle. Koska monet nuoret nykyisin ovat kasvissyöjiä (ja meidän pitäisi kaikkien lisätä kasvisruoan osuutta) valitsisin kasvisruokakirjan. Hanna Hurtan Kasvis Ruokakirja (WSOY 2017) on kattava opas kasvisruokien pariin niin aloittelijoille kuin pitempään kasvisruokailleille. Siitä löytyy arkiruokaa ja juhlavampia reseptejä. Mikä parasta, ohjeista kerrotaan myös vegaaniset ja gluteenittomat vaihtoehdot.



Opiskelija tarvitsee opiskelun vastapainoksi jotain, joka irrottaa ajatukset tenttikirjoista ja sallii laittaa aivot hetkeksi narikkaan. Aikuisten värityskirja on oiva valinta. Luonto on kaikille sopiva, rauhoittava ja virkistävä aihepiiri. Suosittelen kirjaa Luonto - Inspiroiva värityskirja (Gummerus 2015).




Isälle


Kaipaako isä kannustusta yhteisiin lukuhetkiin lasten kanssa? Ilahduta isää lastenkirjoilla, joita lukiessa viihtyy niin isä kuin lapsi. Ninka Reitun isästä ja pojasta kertova sarja on nappivalinta. Kirjassa Sinä olet superrakas (Otava 2017) isän ja pojan yhteisillä seikkailuilla selviää, mitä rakkaus on ja mitä se kestää. Kirjassa Oma rakas supernapa (Otava 2018) iso ja pieni oivaltavat uimarannalla, että jokainen on hyvä juuri sellaisena kuin on. Uutuuskirjassa Silloin kun on superolo (Otava 2019) kaikki tuntuu menevän pieleen, mutta superolon avulla vaikeistakin hetkistä selvitään hymyssä suin.



Äidille


Tiedätkö, mitä yhteistä on äidillä ja bernhardilaisella tai miten kiitollisuus liittyy äidin käsilaukun kaaokseen? Asia selviää Taina Laaneen Äidinhoitokirjasta (Kirjapaja 2019). Lempeään itseymmärrykseen pyrkivä teos, jonka on kirjoittanut positiivisen psykologian, mindfulnessin ja ratkaisukeskeisen menetelmän kouluttaja, kirjailija ja äiti, saattaa olla juuri sitä, mitä äiti tällä joululomalla kaipaisi.


Tämä näppäimiä naputteleva keski-ikäistyvä äiti toivoisi tänä jouluna löytävänsä paketista Pamela Druckermannin uutuuskirjan Mademoisellesta madameksi - tarina keski-ikäistymisestä (Siltala 2019). Ranskassa asuva yhdysvaltalaistoimittaja ja kirjailija Pamela Druckerman pohtii teoksessaan ironisestikin ikääntymistä ja keski-ikäisyyden aiheuttamaa shokkia. Kulttuurierojen ruotimiseltakaan tuskin voidaan välttyä.


Isovanhemmille


Miltä kuulostaa lahja, joka pistää isovanhemmat töihin? Mauri Kunnaksen Isovanhempien kirja (Otava 2016) on kirja, johon isovanhemmat voivat tallettaa oman elämänsä käännekohtia, elämänohjeita, muistoja lapsestaan ja lapsenlapsestaan. Kun kirja on täytetty, isovanhempi voi antaa sen eteenpäin lahjaksi lapsenlapselleen. Samalla isovanhempi tulee antaneeksi upean lahjan tuleville sukupolville. Mauri Kunnaksen kuvat miellyttävät niin vauvaa kuin vaaria.


Koko suvulle


Elma van Vlietin Kerro minulle - Perhevisa (WSOY 2019) on loistava yhteislahja koko perheelle tai suvulle. Van Vlietin supersuosittuihin kirjoihin pohjautuvassa pelissä on 110 korttia ja se soveltuu 3-8 pelaajalle ja koko suvulle ikään katsomatta. Pelin tavoitteena on tutustua toisiin entistä paremmin, muistella yhdessä ja luoda uusia muistoja. Perhevisa on hauska tapa saada selville uusia asioita läheisistä ihmisistä. Tämä sopii loistavasti jouluillan piristykseksi.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti