sunnuntai 3. marraskuuta 2019

Isien iltasatuviikko haastaa miehet lukemaan lapsille


Iltasatuhetki on lempihetkiäni päivässä. On mukavaa painautua vierekkäin lapsen kanssa hyvän kirjan ääreen. Meidän perheessämme iltasadun luen useimmiten minä, koska luultavasti nautin lapselle lukemisesta miestäni enemmän. Toki miehenikin lukee välillä. Minun pitäisi ehkä malttaa antaa hänelle useammin tilaisuus.

Tutkimusten mukaan iltasadun lukee perheissä useammin äiti kuin isä. Isienkin lukeminen olisi kuitenkin hyödyllistä. Minusta on kiinnostavaa, että tutkimuksissa on havaittu isien kiinnittävän kirjoissa huomiota eri asioihin kuin äidit. Voin todistaa tämän todeksi omien empiiristen havaintojenikin pohjalta.

Huomenna alkava isänpäiväviikko on julistettu valtakunnalliseksi isien omaksi iltasatuviikoksi. Vanhempainliiton koordinoima Kiedo meidät tarinaan -lukukampanja haastaa isät ja muut miehet lukemaan lapsille tulevalla viikolla.
 
Innostettaessa varsinkin poikia lukemaan olisi tärkeää näyttää lukevan miehen mallia ja osoittaa, että lukeminen ja maskuliinisuus ovat yhdistettävissä. Jos omasta kodista ei lukevaa miestä löydy, kelpaisiko esikuvaksi julkisuuden mies?

Kiedo meidät tarinaan -lukukampanjassa mukana oleva Tartu tarinaan -hanke julkaisee huomenna alkavalla isänpäiväviikolla viisi lukulähetystä, yhden päivittäin maanantaista perjantaihin. Lukijoiksi on pyydetty tunnettuja suomalaisia miehiä: koripalloilija Lauri Markkanen, jääkiekkoilijat Olli Määttä, Joonas Nättinen ja Juuso Vainio sekä muusikko ja Pikku Kakkosen juontaja Tuomo Rannankari. Miehet lukevat uusia, suomalaisia lastenkirjoja.

Lukulähetysten ensiesitykset ovat kunakin päivänä klo 10 Facebook-tapahtumasivulla ja myöhemmin lähetykset ovat löydettävissä tallenteena Tartu tarinaan -hankkeen verkkosivuilta. Sivuilta löytyy jo nyt vanhempia lukulähetyksiä. Kannattaa vilkaista!


Isänpäiväviikon Tartu tarinaan -lukulähetykset
  • Ma 4.11. jääkiekkoilija Olli Määttä lukee kirjan Leo Leijona sanoo ei (teksti ja kuvat Nina Pirhonen, Otava 2019)
  • Ti 5.11. Pikku Kakkosen juontaja Tuomo Rannakari lukee kirjan Muttinen ja äiti (teksti Anu Krogerus, kuvat Erika Kallasmaa, WSOY 2019)
  • Ke 6.11. jääkiekkoilija Joonas Nättinen lukee kirjan Hirvivaarin ihmeellinen löytö (teksti Mila Teräs, kuvat Terese Bast, Karisto 2019)
  • To 7.11. jääkiekkoilija Juuso Vainio lukee kirjan Lätkä-Lauri ja tautinen turnaus (teksti Roope Lipasti, kuvat Harri Oksanen, WSOY 2019)
  • Pe 8.11. koripalloilija Lauri Markkanen lukee kirjan Mur ja mustikka (teksti Kaisa Happonen, kuvat Anne Vasko, Tammi 2018)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti