torstai 29. lokakuuta 2020

Kummitusjuhlat Franklinin tapaan

Tänään antaudun halloweentunnelmiin. Anglosaksisissa maissa halloweenia juhlitaan lokakuun viimeisenä päivänä, joka osuu tänä vuonna täsmälleen samalle päivälle kuin Suomen pyhäinpäivä.

Kanadalainen Paulette Bourgeois johdattaa lukijat kummitusjuhliin kirjassaan Franklin kummitusjuhlissa (Lasten Parhaat Kirjat 2001). Kirjan on kuvittanut palkittu kanadalaiskuvittaja Brenda Clark.

Alkuteos on nimeltään Franklin's Halloween, mutta vuonna 2001 ilmestyneessä suomennoksessa ei mainita sanaa 'halloween' lainkaan. Siinä puhutaan ainoastaan kummitusjuhlasta ja pukujuhlasta. Halloween ei ollut vielä parikymmentä vuotta sitten rantautunut Suomeen samalla tapaa kuin nyt.

Vieläkään suomeksi ei juurikaan löydy halloweenaiheisia lastenkirjoja. Jos tiedät sellaisia, otan mielelläni vinkkejä vastaan.

Franklin-kilpikonna on varmaan monille tuttu, sillä hän on seikkaillut kymmenissä kirjoissa, joihin ainakin itse törmään jatkuvasti kirpputoreilla. Tässä blogissa olen aiemmin kirjoittanut Franklinin ystävänpäivästä. Franklin on sittemmin nähty myös piirrossarjoissa televisiossa.
 


Franklin kummitusjuhlissa -
kirjassa Franklin odottaa malttamattomana illan kummitusjuhlaa. Kaikki ovat puhuneet juhlasta jo viikkokausia.


Franklin tekee itse naamiaisasun juhlaan. Hänestä tulee hirmuinen Franklinsteinin hirviö. Pukukilpailussa Franklin voittaa parhaan vihreän kummituksen palkinnon. 

Pukukilpailun lisäksi juhlissa leikitään halloweenleikkejä, joissa ongitaan omenoita vesisaavista ja yritetään saada esineitä osumaan kurpitsaan. Lopuksi mennään yksitellen kummitustaloon. Se on parasta koko juhlassa.

"Ovi avautui naristen. Luuranko kolisi jossain. Ketjut kalisivat. Kuului vaikerrusta. Jalkojen alla rapisi jokin. Yhtäkkiä pimeästä ojentautui suuri, karvainen käsi."

Juhlissa pyörii mukana valkoinen haamu, jota Franklin luulee ystäväkseen Karhuksi, kunnes selviää, että kyseessä onkin oikea kummitus. Vai onko?


Paulette Bourgeois: Franklin kummitusjuhlissa
Kuvitus: Brenda Clark
Englanninkielinen alkuteos: Franklin's Halloween
Suomennos: Tiina Hemming-Sotejeff

Kustantaja: Lasten Parhaat Kirjat 2001



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti