sunnuntai 11. lokakuuta 2020

Tyttö, sinä voit muuttaa maailmaa!

Tänään kansainvälisen tyttöjen päivän kunniaksi on luvassa tyttöenergiaa ja tyttövaikuttajia. 

YK:n kansainvälistä tyttöjen päivää on vietetty vuodesta 2012 alkaen Plan Internationalin aloitteesta. Päivän tarkoituksena on tuoda näkyväksi syrjintää, jota tyttöihin kohdistuu ympäri maailmaa sukupuolen ja iän vuoksi. Epäkohtien esiintuomisen lisäksi päivän tarkoituksena on voimauttaa tyttöjä.

Valitsin kirjoja, jotka mielestäni sopivat hyvin tyttöjen päivän lukemiseksi.

Positiivista voimaa 

Jenni Pääskysaaren Tyttö, sinä olet... (Otava 2015) on mahtava voimakirja noin 10–17-vuotiaille tytöille. Se kertoo tiiviisti ja kannustaen ne asiat, jotka jokaisen tytön tulisi kuulla. Tyttö, sinä olet... ainutlaatuinen! ...rohkea! ...rakastettu! Kirjan parasta antia ovat ehkä vahvojen tyttöjen ja naisten haastattelut ja tarinat.



Suosittujen lapsitubettajien Elinan ja Sofian Kaikki on mahdollista! (Tammi 2020) on sekin loistava voimakirja tytöille siitä, kuinka olla rohkeasti oma itsensä. Siskokset antavat vinkkejä muun muassa rohkeuden, positiivisuuden, tavoitteiden saavuttamisen, itsensä kehittämisen ja tunnetaitojen saralla. Yhtenä sanomana on, että unelmat voivat toteutua, kun niitä lähtee tavoittelemaan. Tällainen tytöiltä tytöille -kirja tarjoaa parasta mahdollista vertaistukea.


Muutoksen luojia

Ida ja Riikka Salmisen kirja Tarinoita suomalaisista tytöistä jotka muuttivat maailmaa (S&S 2018) osoittaa, että jokainen menestyvä nainen on kerran ollut tyttö. Käänteisesti ajatellen siis jokaisessa tytössä on potentiaalia menestyväksi naiseksi. 

Kirjassa esiteltyjen tyttöjen ansiosta tytöt nyky-Suomessa elävät paljon paremmissa olosuhteissa kuin esivanhempansa.


Nobel-palkittu rauhanaktivisti

Kaikkialla maailmassa tyttöjen asema ei ole yhtä hyvä kuin Suomessa. Onneksi on tyttöjä, jotka pyrkivät aktiivisesti muuttamaan asioita. 

Siitä on nyt melkein tarkalleen kahdeksan vuotta, kun pakistanilaista koulutyttöä Malala Yousafzaita ammuttiin päähän, koska hän halusi puolustaa tyttöjen oikeutta koulutukseen.

Malala selvisi raa'asta hyökkäyksestä, ja sen ansiosta koko maailma on kuullut hänen sanomansa. Malalan tarina kerrotaan Malala Yousafzain ja Christina Lambin kirjassa Minä olen Malala — Koulutyttö jonka taleban yritti vaientaa (Tammi 2014).


Sittemmin Malala on tarttunut pakolaisuuden teemaan. ”Pakolaisista ja maahanmuutosta puhutaan jatkuvasti, mutta liian harvoin ääneen pääsevät pakolaiset itse, varsinkaan tytöt ja nuoret naiset”, Malala on sanonut. Siksi hän päätti kirjoittaa kirjan Meidän oli paettava (Tammi 2019).

Kirja kertoo kymmenen tytön tarinan siitä, kuinka he joutuivat jättämään kotinsa ja lähtemään pakoon. Yksi tarinoista on Malalan oma. Muissa tarinoissa tulee esiin maailman kriisejä: arabikevään aloittamat sisällissodat Lähi-idässä, Kongon sisällissota, Idi Aminin hirmuhallinto Ugandassa, Rohingya-muslimien vaino Bangladeshissa ja Latinalaisen Amerikan yhteiskuntien turvattomuus. Nuorempikin lukija pysyy hyvin kartalla lukujen alussa olevan lyhyen taustoituksen ansiosta.



Ilmastoaktivisti

Maailman kuuluisin ilmastoaktivisti on 17-vuotias ruotsalainen tyttö Greta Thunberg. Valentina Camerinin ja Veronica Carratellon kirja Gretan tarina — Et ole koskaan liian pieni tekemään suuria asioita (Into 2019) on kuvitettu tositarina Gretasta. Elämäkerta sopii kouluikäisille.

 

Greta on ollut innoittajana kahdessa tänä vuonna ilmestyneessä kuvakirjassa. Zoë Tuckerin ja Zoe Persicon kuvakirja Rohkea tyttö ja jättiläiset Greta Thunbergin innoittama satu maapallon pelastamisesta (Lasten Keskus 2020) on todellisuudesta etäännytetty satu, jossa kerrotaan ahneista ja tuhoavasti käyttäytyvistä jättiläisistä ja pienestä Greta-tytöstä, joka nousee vastustamaan niitä.

 

Jeanette Winterin kuvakirjassa Kotimme on tulessa Greta Thunbergin ilmastokapina (Karisto 2020) ote on elämäkerrallisempi. Se kertoo ruotsalaistytön tien kaikkien tuntemaksi ilmastoaktivistiksi. Nuori, ujo tyttö on puhunut merkittävissä paikoissa, kuten YK:n ilmastokokouksessa. Kirja haastaa pohtimaan, mitä sinä aiot tehdä Gretan sanoman kuultuasi. Jatkaa entiseen malliin vai yrittää pelastaa maailman, yhteisen kotimme?

 

Näin tyttöjen päivänä on hieno huomata, että on tyttöjä, joiden ääni kuuluu, kun he puhuvat tärkeiden asioiden puolesta.

Onko sinulla tyttöidoleita, joiden tarina olisi kirjoitettu kirjaksi?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti