sunnuntai 18. lokakuuta 2020

Kuusivuotiaan Satupäivän lukuvinkit

Satumaista sunnuntaita! Näin Sadun nimipäivänä vietetään vuotuiseen tapaan Satupäivää. Satupäivä kutsuu niin pienet kuin isotkin sadun äärelle.

Pyysin kuusivuotiasta tytärtäni antamaan kirjavinkkejä Satupäiväksi. Tässä hänen valintansa:

Tiltu ja Lettu


Tiltu ja Lettu ovat siskoja. Niiden puutarhassa on elävä puutarhatonttu pertinjuntti. Niillä on puhuva kissa Lenni Keinonen. Ne tekee aina kaikkea hauskaa.

Taru Viinikaisen Tiltu ja Lettu -sarja — kuv. Oili Kokkonen. WSOY 2017-2020.

 

Beatrix Potterin sadut


Paras Beatrix Potterin eläinsaduista on Petteri Kaniini. Petteri joutuu Vänskän puutarhassa pahaan pulaan, mutta selviytyy.

Beatrix Potter: Petteri Kaniinin satumaailma. Otava 2015. 4. p.

Beatrix Potterin tarinoista on kirjoitettu blogissa aiemmin täällä, täällä ja täällä.


Tiheikön väki


Tiheikön väessä on hiiriä. Paras on kevättarina, kun Vesalla on syntymäpäivä ja ne menee eväsretkelle. Sittenkin paras on talvitarina, jossa ne tekee jäätanssiaiset. Ne tekee jäästä lumen alle salin. Se on ihanan ihana.

Jill Barklem — suom. Panu Pekkanen: Tiheikön väen vuodenajat. WSOY 1991.

 

Pienen Harmaakanin tarinat


Pieni Harmaakani asuu Oravan ja Jäniksen kanssa pienessä talossa. Kerran ne kävi luistelemassa. Näätä on niille vaarallinen.

Alison Uttley — kuv. Margaret Tempest — suom. Anne Ali-Raatikainen: Pienen Harmaakanin tarinat. Kirjalito / Egmont 2013.


Topeliuksen sadut


Topeliuksella on ainakin kaksi patsasta Helsingissä ja oma katu. Häntä sanotaan satusedäksi, koska hän kirjoitti paljon satuja. Mummun ja vaarin kirjahyllyssä on pitkä rivi Topeliuksen kirjoittamia satukirjoja. Meillä on vain yksi.

Topeliuksen lukemisia lapsille. Kertonut Kirsti Mäkinen — kuv. Risto Suomi. WSOY 2013.

 

Vaahteramäen Eemeli


Vaahteramäen Eemeli tekee aina metkuja ja joutuu verstaaseen. Joskus Eemeli laittoi Iidan lipputankoon lipuksi. Jouluna se teki köyhille juhlat. Se ei ollut tuhmaa.

Astrid Lindgren — kuv. Björn Berg — suom. Kerttu Piskonen: Vaahteramäen Eemeli ja pikku Iida. WSOY 2008.


Tuhkimo


Prinsessasaduista paras on Tuhkimo. Pienenä olen nähnyt Tuhkimo-esityksen oopperassa. Tuhkimolla oli ystävänä hiiriä.

Walt Disney — suom. Marja Alopaeus: Tuhkimo. Lasten oma kirjakerho 1995.

 

Ihmemaan Liisa


Liisa putosi kaninkoloon ja joutui ihmeelliseen maailmaan. Siellä oli hullu hatuntekijä, kaalimato ja irvikissa. Se kaikki oli vain unta. Meillä on kaksi Ihmemaan Liisa-kirjaa. Toinen on äidin lapsuudesta. Mutta tässä toisessa on paremmat kuvat.

Disney: Liisa Ihmemaassa. Sanoma Magazines Finland Oy 2005.

 

Mekon matka

 
Mekon matka on tosi, tosi kiva kirja. Siinä on mekko, joka häviää. Se mekko on kuvattu, vaikka muuten kuvat on maalattu. Siinä matkustetaan Italiaan. Mä haluaisin mennä Italiaan. Siitä mekosta tulee sitten jotain muuta, ja isona se tyttö saa tietää, mitä mekolle tapahtui.

Elina Komulainen & Mirka Tuovinen — kuv. Kristiina Haapalainen & Sami Vähä-Aho: Mekon matka. Sitruuna Kustannus Oy 2020.

 

Pekka Töpöhäntä


Pekka Töpöhäntä on kissa, jolla ei ole kunnon häntää. Monni kiusaa Pekkaa, mutta oikeasti Pekka on Monnia parempi. Pekka asuu Uppsalassa.

Gösta Knutssonin Pekka Töpöhäntä -kirjat. Julkaistu alun perin 1939-1972.

Pekka Töpöhännästä on kirjoitettu aiemmin blogissa mm. täällä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti