tiistai 20. lokakuuta 2020

Kirjamessuja kohti


Kirjamessukuume nousee! Helsingin kirjamessut pidetään verkossa 22.-25.10.2020. Mitä enemmän messuohjelmaa tutkin, sen innostuneemmaksi tulen.

Aika kauan mökötin, kun kirjamessuja ei tänä vuonna voida järjestää fyysisenä tapahtumana, mutta onneksi kirjamessut sentään ylipäätään pidetään, vaikkakin vain verkossa. Olisihan niille voinut käydä kuten Turussa. En olisi ehkä kestänyt syksyä kokonaan ilman kirjamessuja.

Verkkomessuista voi löytää hyviäkin puolia. Nyt on helppo ostaa lippu koko messuajaksi. Aiemmin olen hädin tuskin saanut soviteltua kalenteriini yhden messupäivän, ja joka kerta aika messuilla on tuntunut loppuvan kesken. Nyt kun ei tarvitse poistua kotoa, kokoaikalippu on ehdottomasti valintani. Päivälipun ja kokoaikalipun hinnassa on vain viiden euron ero.

Kokoaikalipussa on lisäksi eräs etu, josta olen superinnoissani. Kokoaikalipulla pääsee katsomaan keskusteluista ja esityksistä tallenteita, joten jos kiinnostavaa ohjelmaa osuu päällekkäin, ei haittaa. Niitä voi katsoa myöhemmin. Tallenteet ovat nähtävissä vieläpä kaksi viikkoa messujen jälkeen, 8.11. asti. Tämä on aivan mahtavaa!

Tänä vuonna tulen todellakin kuuntelemaan keskusteluja aivan toisella tapaa kuin ennen: enemmän ja keskittyneemmin. Olisi hienoa, jos tällainen verkkotapahtuma olisi jatkossakin mahdollinen fyysisten kirjamessujen kylkiäisenä. Lunastaisin varmasti lipun, vaikka kävisin paikan päälläkin.

Sunnuntain Helsingin Sanomissa (HS 18.10.2020) Helsingin Kirjamessujen ohjelmajohtaja Ronja Salmi itse asiassa lupaileekin, että verkkototeutus tulee olemaan osa Kirjamessuja myös ensi vuonna.

Reetta Niemelä esitteli viime vuonna kirjaansa Kimalaisen postitoimisto (kuvitus Karoliina Pertamo)


Toki verkkotapahtumassa osa kirjamessujen viehätyksestä jää puuttumaan. Rakastan kirjoja myös fyysisinä esineinä, ja nautin päästessäni kiertelemään notkuvien myyntipöytien väliin. Kirjojen hypistely on ihan parasta! Kun kirjat näkee omin silmin ja niitä voi selata, tulee aina tehtyä heräteostoksia.


Kauppiailla on tietysti tänä vuonnakin paljon kirjamessutarjouksia verkkokaupoissaan. Messutarjoukset on jo julkaistu.

Ehkä en tänä vuonna tule tehneeksi ostoksia yhtä paljon kuin yleensä, verkko-ostoksia kun ei ole niin innostava tehdä kuin fyysisiä kauppoja. Pelkään myös, ettei ostaminen ole yhtä edullista kuin ennen, koska postimaksutkin täytyy maksaa. Plussaa kuitenkin siitä, ettei messuaika kulu tuskailuun liian painavista kantamuksista.

Saako kirjoja tänä vuonna 2 eurolla?

Kirjamessujen ohjelmassa on paljon kiinnostavia keskusteluja, mutta petyin, kuinka huonosti lasten- ja nuortenkirjallisuus on huomioitu. Tarjolla on muun muassa jumppaa ja laulua 75 vuotta täyttävien muumien kanssa, tanssia Peppi Pitkätossun ja herra Tossavaisen kanssa sekä Pikkulin laululeikkishow.


 


Ihan kiva, mutta lasten- ja nuortenkirjoja ja kirjailijoita tuodaan esiin ihan liian vähän.

Ymmärrän tietysti, että messujen siirtäminen verkkoon tiukalla aikataululla on ollut valtava ponnistus ja jostain on täytynyt karsia. Ronja Salmi sanoi Hesarin haastattelussa (HS 18.10.2020): "Silti on ihan selvää, että paljon kiinnostavaa jää ulkopuolelle. Kirjailijoita on jouduttu karsimaan, mikä on kaikille iso pettymys."

Lastenkirjallisuuden suurkuluttajana olen pettynyt, että erityisesti lasten- ja nuortenkirjallisuus on joutunut väistymään.

Jos oikeasti ollaan huolissaan lasten ja nuorten vähenevästä lukemisesta, niin eikö juuri lastenkirjallisuudelle tulisi antaa kunnolla näkyvyyttä? Miten vanhemmat voivat edistää lasten lukuharrastusta, jos eivät tunne lastenkirjatarjontaa? Mainoksissakin näkyvät aina samat sankarit vuodesta toiseen, mikä on aika puuduttavaa.

"Anna lapselle lukuaikaa" pyydettiin viime vuonna Mäkelän messuosastolla

Lastenkirjallisuutta ei taideta kauheasti arvostaa Suomessa. Kyllähän minä huomaan sen blogini tilastojakin seuratessani. Ne kertovat karua kieltä siitä, etteivät lastenkirjat aiheena herätä kiinnostusta (tai sitten olen vaan huono kirjoittaja).

Oli miten oli, kirjamessut ovat tervetullut piristysruiske syksyisen alakuloni keskellä. Aion nauttia kunnolla. Nauttikaa tekin!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti