lauantai 24. lokakuuta 2020

Muumion arvoitus on jännittävä kirja

Kuusivuotiaani haluaa vinkata eräästä kirjasta, joka hänen mielestään sopii luettavaksi pyhäinpäivän kummitusjuhlien aikoihin. Kyseessä on Martin Widmarkin lasten dekkari Lasse-Maijan etsivätoimisto — Muumion arvoitus (Tammi 2016). Kuvitus on Helena Willisin, ja uudessa vuoden 2016 laitoksessa se on värillinen.

Kirjaa oli alettu lukea eskarissa ja tytär oli kovasti pitänyt siitä. Harmi vaan, joidenkin mielestä se oli liian pelottava, joten se oli jätetty kesken.

Meillä on aika suuri kokoelma kirppareilta hankittuja Lasse-Maijan etsivätoimistoja, mutta ne ovat vielä olleet odottamassa, että tytär vähän kasvaa. Olen ajatellut sarjan sopivan parhaiten kouluikäisille. Helppolukuisuutensa vuoksi kirjat ovat hyviä lapsen itsekin luettavaksi, kunhan lukutaitoa on karttunut.

— Oliko kirja sinun mielestä liian pelottava? kysyin tyttäreltä.

— Ei, mä olisin halunnut, että se olisi luettu loppuun, tytär vastasi. — Tai oli se vähän pelottava, hän lisäsi hetken kuluttua.

Mutta pyhäinpäivän aikaan kai kuuluvatkin pikkuisen liian pelottavat kirjat, ja ehkä hän siksi halusi vinkata tästä teoksesta.

 

Kirjassa Vallilan pikkukaupungin lapsilla on juuri alkanut kesäloma, joten ajallisesti tapahtumat eivät sijoitu pyhäinpäivän tienoille.

Kaupungin museossa tapahtuu outoja. Olisiko kolmetuhatta vuotta vanha egyptiläinen muumio voinut herätä eloon, kuten museon vahtimestari uskoo? Saapuessaan paikalle poliisit huomaavat arvokkaan taulunkin kadonneen.

Näyttää siltä, että muumio todella on varastanut taulun ja jättänyt jälkeensä kiristyskirjeen. Mutta miten se voi olla mahdollista? Onko kyseessä muumion kosto museon johtajalle Pirkko Pulmulle, joka haluaa vaihtaa museon kokoelman nykytaiteeseen?

Nuori etsiväkaksikko Lasse ja Maija ryhtyy selvittämään asiaa. Tehtävä tarjoaa kaivattua puuhaa lomalle. 

Kaksikolla on jo kokemusta aiemmista viheliäisistä arvoituksista, joten eiköhän parivaljakon päättelykyvyllä muumionkin arvoitus ratkea.


Martin Widmark: Lasse-Maijan etsivätoimisto. Muumion arvoitus.
Kuvitus: Helena Willis
Ruotsinkielinen alkuteos: Mumiemysteriet
Suomennos: Outi Menna
Kustantaja: Tammi 2016


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti