Ensimmäinen sija
Valitettavasti suomalainen kirja ei yltänyt ykkössijalle, vaan voiton vei Megan Hessin Claris — The Chicest Mouse in Paris.
Raadin perustelut:
- Kirjan kannessa on kultaa, joten se ansaitsee kultamitalin. Kultaa ei ole ainoastaan kansia reunustavissa ornamenteissa, vaan jopa kirjan sivujen reunat on kullattu! Jos luulit, että kultaus on mautonta tai kitsimäistä, luulit väärin. Me rakastamme kultaa.
- Kannen väritys muutenkin on tyylikäs: valkoisella pohjalla kultaa, mustaa, harmaata ja vaaleanpunaista. Trés chic!
- Kannessa näkyy Eiffel-torni. Siitä saa aina pisteitä.
- Ja onhan Claris-hiiri kaunis ja sympaattinen hahmo.
Vaikka kirjan sisällöllä ei tässä kilpailussa ollut mitään merkitystä, voin avata vähän juonta, jos joku sattui kiinnostumaan kirjasta. Kirja kertoo riimein pienestä Claris-hiirestä, joka unelmoi tulevansa muotisuunnittelijaksi ja muuttavansa Pariisiin. Kun tilaisuus sitten tulee kohdalle, hän ei epäröi tarttua siihen.
Elämän aloittaminen suurkaupungissa ei ole ihan yksinkertaista. Clarisin ystävällisyys ja avuliaisuus kuitenkin palkitaan. Hän löytää epätodennäköisen ystävän, Monsieurin, josta on paljon apua Clarisin asettuessa uuteen kaupunkiin. Kirjan sanomana on, että unelmia kannattaa tavoitella, sillä ne voivat käydä toteen.
Kirjailija Megan Hess on suosiota saavuttanut muotikuvittaja, joka on työskennellyt maailman maineikkaimmille muotisuunnittelijoille, muotitaloille ja merkeille, kuten Chanelille, Diorille, Cartierille, Pradalle, Fendille, Louis Vuittonille ja Tiffanylle. Claris — The Chicest Mouse in Paris on hänen ensimmäinen lastenkirjansa.
Toinen sija
Hopealle sijoittui Heli Thorénin kirjoittama ja Pirkko-Liisa Toppisen kuvittama Penny ikävöi.
Raadin perustelut:
- Tämänkin kirjan kannessa on kultaa. Me todellakin rakastamme kultaa.
- Kirjassa on oikea kluuttiselkä, joka jatkuu pitkälle takakanteen. Kunpa kaikissa kirjoissa olisi kluuttiselkä. Se tuo ylellisyyden tuntua tänä aikana, jolloin kluuttiselät eivät enää ole yleisiä.
- Etukannen akvarellikuva on herkkä ja viehättävä. Värit ovat rauhalliset ja vaaleat.
Tarina kertoo päiväkoti-ikäisestä Pennystä, joka ikävöi. Äiti on työmatkalla jossain kaukana ja Pennyllä on kamala ikävä. Pennyn mieleen tulvahtelee pieniä muistoja äidistä. Ikävä tekee Pennyn vuoroin apeaksi, hiljaiseksi, itkuiseksi ja vihaiseksi. Ikävä saa välillä käyttäytymään huonosti, mutta päiväkodissa Penny innostuessaan melkein unohtaa ikävän.
Äidillä on tainnut olla Pennyä yhtä kova ikävä. Sen verran riemastunut hän on Pennyn taas nähdessään.
Kolmas sija
Pronssimitalille ylsi Beatrix Potterin Petteri Kaniinin satumaailma.
Raadin perustelut:
- Kannen teksti on painettu hopealla. Hopeinen reunus kehystää myös kuvaa Petteri Kaniinista.
- Beatrix Potterin eläinhahmot nyt vaan ovat ehkä ihaninta maailmassa.
- Kukkivasta kannesta tulee hyvälle kesämielelle.
Petteri Kaniinin satumaailma on kokoomateos, johon on koottu Beatrix Potterin koko tuotanto yksiin kansiin. Se julkaistiin alunperin Beatrix Potterin tuotannon satavuotisjuhlalaitoksena vuonna 2002, jolloin tuli kuluneeksi 100 vuotta Potterin esikoisteoksen Petteri Kaniinin ilmestymisestä.
Kirjasta löytyvät kaikki tutut hahmot, kuten Petteri Kaniini, Penna Pupu, Jeremias Rimppakinttu, Rosina Ankkanen ja monet muut. Sen lisäksi teoksessa on muutama ennen julkaisematonkin tarina.
Kirja on ihana! Kuvat tuotettu uuden tekniikan avulla Potterin alkuperäisistä akvarelleista, joten ne ovat korkeatasoisia ja tuovat esiin Potterin taituruuden. Painojälki kirjan kuvituksessa on jopa laadukkaampaa kuin se oli Beatrix Potterin omana elinaikana.
Yksi paha puoli kirjassa on. Neljäsataasivuinen teos on niin paksu ja painava, ettei sitä ole kauhean kätevä käsitellä.
Megan Hess (teksti ja kuvat): Claris — The Chicest Mouse in Paris
Kustantaja: Hardie Grant Egmont 2018
Heli Thorén: Penny ikävöi
Kuvitus: Pirkko-Liisa Toppinen
Kirjan ulkoasu: Viola Minerva Virtamo
Kustantaja: Cozy Publishing 2017
Beatrix Potter (teksti ja kuvat): Petteri Kaniinin satumaailma
Englanninkielinen alkuteos
Suomennos: useita suomentajia
Kustantaja: Otava 2015
4. painos
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti