tiistai 27. elokuuta 2019

Tuikun suuri huoli


Johanna Lestelän esikoisteos Tuikun tärkeä tehtävä on äärimmäisen ilahduttava kirja. Tuikku on aivan tavallinen suomalainen lapsi, jolla vaan sattuu olemaan tumma iho ja uskomattomana kekona kohoava kähärätukka.

Olenkin odottanut kuvakirjaa, jossa nähtäisiin afrikkalaispiirteinen päähenkilö. En ole aiemmin törmännyt Suomessa julkaistuun suomalaiskirjailijan kuvakirjaan, jonka päähenkilö olisi tummaihoinen. (Sivuhenkilöitä on kyllä näkynyt.) Kuitenkin Suomessa on lukemattomia tummaihoisia suomalaislapsia, jotka myös ansaitsevat nähdä itsensä kaltaisia lapsia kuvakirjojen sivuilla.

Parasta on, ettei Tuikun ihonväri ole milläänlailla oleellista tarinan kannalta, eikä sitä kirjassa kommentoidakaan. Kerrotaan, että Tuikun isä eli baba asuu Nigeriassa, Afrikassa. Äiti on kuvien perusteella valkoihoinen.

Kirjan tarina voisi sattua kenelle tahansa päiväkoti-ikäiselle lapselle. Päiväkodissa on sattunut jotain, joka painaa Tuikun mieltä ja kipristää mahaa. Tuikku etsii keinoja päästä eroon huolestaan. Hän yrittää huuhtoa huolensa alas vessanpöntöstä ja lähettää huolen ilmapallon mukana taivaalle. Vasta kun Tuikku kertoo huolensa äidille, olo tuntuu vähän paremmalta.

"Tuntuu heti paljon kevyemmältä. Ihan kuin äiti kantaisi Tuikkua ja huolta, molempia."

Onneksi äiti tietää, kuinka huolesta pääsee irti kokonaan.

Tuikun tarinalle on luvassa jatkoa, sillä kirjan takakannessa lupaillaan Tuikusta kertovaa sarjaa. Hienoa. Sille varmasti on kysyntää.


Johanna Lestelä (teksti ja kuvat): Tuikun tärkeä tehtävä
Kustantaja: Otava 2019 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti