maanantai 19. elokuuta 2019

Ajatukset ovat kuin pilviä

Mindfulness on ollut viime vuosina kovasti suosiossa. Tunnustan, että itselläni on ollut aika hämärä käsitys siitä, mitä mindfulness oikeastaan on. Päätin ottaa asiasta selvää, kun näin kirjaston uutuuskirjahyllyssä lapsille suunnatun mindfulness-kuvakirjan Mieli on kuin taivas.

Teksti on englantilaisen yritysvalmentaja ja psykologi Bronwen Ballardin kynästä. Hän opettaa alakoululaisille mindfulness-tekniikkaa, mutta tämä kirja sopii jo leikki-ikäisille. Kuvittaja Laura Carlin on kuvittanut useita lastenkirjoja ja voittanut kuvituksillaan palkintoja.

Kuva: S&S 2019

Rauhallisesti etenevässä kirjassa käännetään huomio omiin ajatuksiin. Ajatuksia verrataan pilviin. On toisaalta iloisia ja mukavia poutapilviajatuksia ja toisaalta synkkiä ja ikäviä sadepilviajatuksia. Koska sadepilviajatukset saavat olon tuntumaan kurjalta, niille kannattaa yrittää tehdä jotain.

Joskus voi olla paikallaan rynnätä rohkeasti päin sadepilviajatusta ja tutkia se perinpohjin, mutta joskus sadepilviajatus haihtuu pois itsekseen, jos siihen ei kiinnitä mitään huomiota.

"Kun huomaa sadepilviajatuksen mielessään, voi sanoa: 'Ai, sadepilviajatusko se siinä', ja samalla huomata myös kaikki ne pehmoiset poutapilviajatukset."

Ajatuksia voi verrata pilviin

Poutapilviajatuksia?
 
Mieli on täynnä kaikenlaisia ajatuksia koko ajan. Ne tulevat ja menevät, eikä kaikkia ajatuksia aina ehdi edes huomata. On suuria meluisia ajatuksia, hiljaa kuiskivia ajatuksia, nopeasti pyrähteleviä ajatuksia ja hiipiviä ajatuksia. Kirjan sanomana on, että voimme itse valita, mihin ajatukseen kiinnitämme huomiota.

Kirjan lopussa on tietosivu aikuisille, joissa selitetään, mitä mindfulness on ja kuinka aikuinen kasvattajana voi auttaa lasta huomaamaan omat ajatukset ja tunteet. Kirjan lopussa on myös muutama harjoitus, joita voi kokeilla yhdessä lapsen kanssa.

"Mindfulness on tietoista läsnäoloa eli sitä, että kiinnitetään huomio omiin ajatuksiin lempeästi ja tuomitsematta. - - [M]indfullness tutkitusti suojaa ihmistä ahdistukselta ja masennukselta, parantaa muistia ja keskittymiskykyä sekä lisää onnellisuutta."

Sekatekniikalla toteutetussa kuvituksessa nähdään ajatuksiaan tutkaileva lapsi, joka on yhtä hyvin tulkittavissa tytöksi tai pojaksi. Hänen ympärillään on usein pääasiassa puuvärein piirrettyjä kuvia asioista, joita hänen mielessään ilmeisesti risteilee. 

Tyttäreni mielestä nuo puuvärikuvat on piirretty sottuisesti. Kieltämättä niissä on luonnosmaisuutta, mikä kuitenkin mielestäni sopii kirjaan erinomaisesti. Eiväthän ajatuksetkaan yleensä ole kovin selväpiirteisiä.

Kirja sai minut innostumaan mindfullnesista. Samantyyppistä ajatusten tunnistamista ja valikoimista olen toki yrittänyt harjoittaa aiemminkin. Minulla ei vaan ole ollut tekniikalle nimeä. Nyt pohdin, miten parhaiten pystyisin tukemaan lastani asiassa. Täytynee etsiä lisää lasten mindfulness-kirjoja. Tämä ei suinkaan ole ainoa aiheesta ilmestynyt lastenkirja.


Bronwen Ballard: Mieli on kuin taivas
Kuvitus: Laura Carlin
Englanninkielinen alkuteos: Your Mind Is Like the Sky
Suomennos: Mirjam Ilvas
Kustantaja: S&S 2019

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti