torstai 1. elokuuta 2019

Oliko isovanhempien lapsuudessa värikuvakirjoja?

En tiedä miksi, mutta olen jotenkin aina ajatellut, että värikuvin kuvitetut lastenkirjat ovat Suomessa melko uusi ilmiö. Eikös lastenkirjoissa ollut ennen mustavalkoiset kuvat? Ei kai vanhempieni lapsuudessa vielä ollut värillisiä katselukirjoja? No, väärässä olin.

Tein äskettäin vanhempieni kirjahyllystä mahtavan löydön: lastenkirjoja 1940-luvulta, jolloin vanhempani syntyivät. Värikuvathan niissä oli. Kun aloin tutkia asiaa, sain selville, että ensimmäinen suomalainen värikuvin kuvitettu lastenkirja ilmestyi jo vuonna 1882. Se oli Rudolf Åkerblomin kuvittama Kuvia Suomen lasten elämästä. Kirja löytyy digitoituna Kansalliskirjaston julkaisuarkistosta Doriasta.

Vanhempieni kirjahyllystä lähti mukaamme yksi kirja, johon minä ja tyttäreni molemmat ihastuimme. Vuonna 1946 painettu Sommarlandet on värikuvia sisältävä haitarikirja. Siinä ei ole lainkaan tekstiä. Luultavasti se on ajateltu pikku taaperoiden katselukirjaksi, mutta viisivuotiaanikin tykästyi siihen suuresti. Olemme viime aikoina harrastaneet sanattomia kirjoja ja hän otti tämän kirjan juuri sellaisena.




Kirja kuvaa perinteistä kesää maaseudulla. Nykyihmisen näkökulmasta se kuvaa mennyttä aikaa. Kuvissa muun muassa paimennetaan lehmiä ja tehdään heinää. Päähenkilöinä on kaksi lasta: tyttö ja poika.



Kun tyttäreni sepitti kuvien pohjalta oman kertomuksen, maaseutu ei ollut lasten kotiseutu, vaan lapset olivat kesäloman vietossa maalla. On mielenkiintoista, miten aikakausi, jota eletään, vaikuttaa kuvien tulkintaan.

Osa kuvista on yhä hyvin samaistuttavia. Lapset soutelevat, uivat ja melovat kanootilla. He poimivat puolukoita, haravoivat ja kastelevat puutarhakukkia.




Valitettavasti kirjassa ei ole mainittu kuvittajan nimeä. Kirjan on kustantanut Sörlins förlag, joka on ilmeisesti ruotsalainen vuonna 1939 perustettu kustantamo. Kirja on kuitenkin painettu Helsingissä Oy Tilgman Ab:n painossa vuonna 1946.

Kirjan kuvat vievät suloisen nostalgiseen kesätunnelmaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti