lauantai 31. elokuuta 2019

Hiiret nukkekodissa


Beatrix Potterin suloisesti kuvitetut eläinsadut ovat säilyttäneet suosionsa jo yli sata vuotta. Ne ovat varmaan monelle tuttuja omasta lapsuudesta. Minullekin luettiin niitä pienenä, ja jatkoin perinnettä oman lapseni kanssa.

Aloitin tyttäreni kanssa Petteri Kaniini -tarinasta, joka on luultavasti Beatrix Potterin tunnetuin tarina. Seuraavassa postauksessa esittelen pari Petteri Kaniini -kirjaa, joita voi lukea jo vauvalle. 

Tänään ajattelin kuitenkin esitellä aivan toisen kirjan, nimittäin sen mikä oli oma suosikkini lapsena. Kyseessä on tarina Kaksi tuhmaa hiirtä. Alkuteos ilmestyi vuonna 1904 nimellä The Tale of Two Bad Mice. Oma kappaleeni on Otavan julkaisema vuodelta 1979, mutta tarina löytyy myös kokoomateoksesta Petteri Kaniinin satumaailma (Otava 2015), jota sivusin edellisessä postauksessani.


Kaksi tuhmaa hiirtä -kirja sijoittuu 1900-luvun alun lastenhuoneeseen. Eräänä aamuna kun lastenhuoneessa on hiljaista, kaksi pientä hiirtä kipittää esiin hiirenkolosta. Ne löytävät tiensä nukkekotiin, jossa hämmentyvät, kun pöydälle katettu herkkuateria tuntuukin kivikovalta ja syömäkelvottomalta.

"Emma yritti jokaisella tinalusikalla vuoron perään, mutta kala pysyi liimattuna vatiin.
   Silloin Paavo Putti menetti kärsivällisyytensä. Se veti kinkun keskelle lattiaa ja alkoi hakata sitä hiililapiolla pang, pang, räiskis! 
   Kinkku särkyi säpäleiksi, sillä kiiltävän pinnan alla ei ollut lihasta tietoakaan kaikki oli pelkkää kipsiä."

Toinen pettymys kohtaa nukkekodin keittiössä, jossa ruokakaapin hyllyillä olevien purnukoiden kyljet lupailevat ryyniä, sokuria ja kahvia, mutta sisältävätkin vain pieniä lasihelmiä.

Suutuksissaan hiiret aiheuttavat nukkekodissa melkoista hävitystä, kunnes keksivät, että voisivat tarvita joitain nukkekodin tavaroita omassa kotikolossaan. Kaikenlaisia kalusteita, tarvekaluja ja pukuja raahataan siis hiirenkoloon. Kirja päättyy opettavaisesti hiirten katumukseen ja yrityksiin hyvittää pahat tekonsa.

Aukeama Beatrix Potterin kirjasta Kaksi tuhmaa hiirtä, Otava 1979


Minua kiehtoi lapsena ajatus siitä, että nukkekodissa olisi pikkuisia asukkaita, joille nukkekodin tarvikkeet olisivat sopivankokoisia. Mieluiten nuo asukit olisivat olleet ihmishahmoisia lilliputteja, mutta miksipä ei hiiriäkin paremman puutteessa. 


Beatrix Potter: Kaksi tuhmaa hiirtä
Englanninkielinen alkuteos: The Tale of Two Bad Mice
Suomennos: Raija Mattila
Kustantaja: Otava 1979 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti