sunnuntai 25. elokuuta 2019

Tytär suosittelee: Kuningas Midas

Helmikuussa aloitin satunnaisesti ilmestyvän kirjoitussarjan nimeltään Tytär suosittelee. Sarjan ideana on, että tyttäreni saa valita itse kirjan, jota hän haluaa suositella muille lapsille. Sitten minä kirjoitan kirjasta. Näin tulen kirjoittaneeksi myös sellaisista kirjoista, joista en muuten kirjoittaisi.

Toiseksi suosittelemakseen kirjaksi tyttäreni valitsi aika hankalan teoksen. Nimittäin hankalan sikäli, että kirja on peräisin omasta lapsuudestani ja se on yli 30 vuotta vanha, joten sitä ei ole helppo saada käsiinsä. Juan Lopez Ramonin kuvittaman ja kertoman pienen kirjan nimi on Kuningas Midas ja siinä kerrotaan tuttu satu ahneesta kuningas Midaasta, joka halusi kaiken muuttuvan kullaksi.

Päätimme tyttäreni kanssa, että voin esitellä kirjan, jos ajatellaan, että hän suosittelee nimenomaan satua kuningas Midaasta riippumatta siitä, mikä versio sadusta on kyseessä. Satu löytynee useista satukokoelmista. Sen voi kuunnella vaikka Youtubesta.


Kuningas Midas oli ahne ja kehno kuningas. Hän oli päättänyt, että hänen tyttärensä naitettaisiin rikkaimmalle kosijalle. Prinsessa Liria oli kuitenkin rakastunut rutiköyhään nuorukaiseen nimeltään Paris.

Mitridates-hengen sympatiat olivat Parisin puolella ja niinpä hän puuttui asioiden kulkuun. Midas sai pyytää hengeltä mitä tahansa.

"'Tahdon, että kaikki, mihin kosken muuttuu kullaksi', Midas ilmoitti.
'Millainen aasi oletkaan! Mutta hyvä on, typerä oikkusi toteutukoon. Koska olet sellainen houkkio, lahjoitan sinulle myös aasin korvat!'"

Aluksi kuningas oli onnensa kukkuloilla. Mutta aasin korvat tuottivat päänvaivaa. Ne täytyi piilottaa korkean päähineen alle. Kun kuninkaalle tuli nälkä, karu totuus paljastui. Hän ei voinut syödä mitään, sillä ruokakin muuttui kullaksi.

Mitrades-henki neuvoi Parisille keinon, jolla taika saatiin raukeamaan. Kuningas oli niin huojentunut vapautuessaan taiasta, että antoi Parisille luvan naida tyttärensä.

ÄITI: Mikä kirjassa oli parasta?
TYTÄR: Parasta oli kulta.
Ä: Kulta? Miksi kulta?
T: Se on niin kimaltavaa ja ihanaa.
Ä: Haluaisitko sinäkin, että kaikki, mihin kosket, muuttuisi kullaksi?
T: Äh, se on satua. En haluaisi, että se tulisi todeksi, että kaikki mihin kosken muuttuisi kullaksi. Sitten en voisi syödä enkä laittaa yöpukua enkä lukea kirjaa. En voisi kääntää kirjan sivuja, kun ne muuttuisivat kullaksi.
Ä: Mutta silti kirjassa parasta oli kulta?
T: Niin, kulta ja prinsessa.


Juan Lopez Ramon (teksti ja kuvat): Kuningas Midas
Espanjankielinen alkuteos: El rey Midas
Suomennos: Laila Niukkanen
Kustantaja: Kirjalito 1987


LUE MYÖS TÄMÄ:



Tytär suosittelee: Affe karkuteillä Lapissa



 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti