maanantai 9. marraskuuta 2020

Leikitään saunaa!

Leikki on valtavan suuri osa lapsen elämää. Siihen nähden ilmestyy hämmästyttävän vähän lastenkirjoja, jotka kuvaisivat suoraan leikkimistä ja leikin kulkua.

Elina Pullin kirjoittama ja Minna Mäkipään kuvittama Saunasankarit (Aviador 2020) on loistava kuvaus lasten saunaleikistä.


Eevi, Isla ja Luca päättävät leikkiä saunaa. Lastenhuoneeseen pystytetään sauna lauteineen. Kiuas on syntynyt kekseliäästi pahvilaatikosta, ja polttopuiksi sopii korillinen vessapaperirullia. Lämpömittarikin on piirretty ja kiinnitetty seinälle.

Sitten lähdetään pakkaamaan saunakassit. Mitä saunassa tarvitaan? Pyyhe, kylpytakki, vaihtovaatteita, ämpäri, pesuainetta, hiusharja, laudeliina, vesipullo, amme, vesileluja... Ystävykset päättävät mennä saunaan uimapuvuissa. Ehkä kuvituksessa ei haluttu esittää nakuja lapsia.

Kolmikko eläytyy leikkiin niin täysin kuvitusta myöten, että kuusivuotiaani tarkisti vähän väliä, että ei kai ne oikeasti menneet saunaan.

"— Kivaa! Luca hihkaisee ja vetää ammetta kohti huoneen nurkkaa, jossa saunan on sovittu olevan. Isla uppoutuu leikkiin niin, että näkee jo mielessään pesuhuoneen kaakelit ja myös löylyhuoneen."

Sauna ei olisi sauna ilman saunatonttua. Kirjassa tavataan hiippalakkinen, valkopartainen ukko, jota kutsutaan saunasankariksi. Ukolla on paljon sanottavaa saunomisesta. Kuusivuotiaani hämmästeli, miksi saunatonttu puhui riimein.

Saunasankarin suuhun on laitettu muun muassa tällainen opettavainen ajatus:

"— Hitaasti liiku jokainen tuuma,
on kiuas iholle liian kuuma.
Kiukaasta pysy kaukana,
voi tulla pipipaukama."

Lorujen ystäviä varten saunatontun värssyt on kerätty kirjan loppuun lorukorteiksi, joiden kopiointi omaan käyttöön on sallittua. 

Kirjan lopussa on myös saunasankarikunniamerkki, jonka voi kopioida ja värittää ja kiinnittää rintaan. Tytär halusi ehdottomasti piirtää oman kunniamerkin.

Eevin, Islan ja Lucan leikin kautta saunominen tulee monelta kantilta tutuksi. Kirjaahan voisi käyttää vaikkapa oppaana maahanmuuttajille. Tosin Saunasankarin riimit voivat olla vähän vaikeasti avautuvia heikommin suomea osaavalle.


Saunasankarit
Teksti: Elina Pulli
Kuvitus: Minna Mäkipää
Kustantaja: Aviador 2020


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti