keskiviikko 18. marraskuuta 2020

Eläinmaailma on täynnä ihmeellisiä nukkujia

Pimeinä ja sateisina syysaamuina tuntuu siltä, että voisin jäädä nukkumaan vaikka koko päiväksi. Eräänä päivänä kun mieli oli yhtä synkkä kuin sää, postilaatikosta löytyi Kai Vainiomäen uusi kirja Miten eläimet nukkuvat (Myllylahti 2020, arvostelukappale kirjailijalta). Piristyin heti.

 

Kirjassa kerrotaan sisaruksista Maxista ja Maijasta, joilla on aivan päinvastainen ongelma kuin minulla. Heitä ei nukkuminen kiinnosta. Ei, he eivät haluaisi mennä ollenkaan nukkumaan ja tekevät kaikkensa vältelläkseen iltatoimia. Kun isä jää eräänä iltana yksin vastuuseen lasten nukuttamisesta, edessä ei ole helppo tehtävä.

Isällä on kuitenkin käytössä loistava taktiikka. Hän kertoo lapsille faktan toisensa perään eri eläinten tavoista nukkua. Isän jutut ovat niin kiinnostavia, että iltatoimet hoituvat siinä sivussa miltei vahingossa.

Kuusivuotiaani kuunteli korvat höröllään, miten ihmeellisiä nukkujia eläinmaailmasta löytyy. Albatrossit pystyvät nukkumaan lentäessään ja delfiinit nukkuvat toinen silmä auki. Aavikkoetanat saattavat nukkua jopa vuosia yhteen menoon, kun taas kirahvit nukkuvat vain puolisen tuntia vuorokaudessa ja senkin viiden minuutin pätkissä. Ainoastaan aivottomat eläimet, kuten meduusat, eivät tarvitse ollenkaan unta.

Suloisimpia nukkujia olivat mielestämme saukot:

"Ne nimittäin nukkuvat kelluen vedessä suurina ryhminä toisiaan samalla kädestä pitäen. Muodostamalla eräänlaisia saukkolauttoja saukot varmistavat, etteivät ajaudu eroon toisistaan ja ettei merivirtaus pääse viemään niistä ketään. Mahtaa olla ihanaa nukahtaa aaltojen keinuntaan."

Tyttäreni pitää ehkä kaikkein eniten juuri tämäntyyppisistä kirjoista, joissa voi kertomuksen lomassa oppia kiinnostavia faktoja luonnosta. Tällaiset kirjat sopivat monenlaisille ja monenikäisille lukijoille. Siis loistava valinta vaikkapa pukinkonttiin!

Miten eläimet nukkuvat on helsinkiläisen Kai Vainiomäen lastenkirjadebyytti. Tarinoiden sepittäjänä Vainiomäki ei kuitenkaan ole mikään noviisi, sillä hänen käsikirjoittamiaan Aku Ankka -sarjakuvia on julkaistu ympäri maailman.

Vainiomäen värikkäässä kuvakirjassa on lämmin tunnelma ja se saa hyvälle mielelle. Mahtava iltasatukirja, johon tulee varmasti palattua monta kertaa.

Kirjasta tehdyn trailerin voi katsoa täältä.


Kai Vainiomäki (teksti ja kuvat): Miten eläimet nukkuvat
Kustantaja: Myllylahti 2020
Arvostelukappale kirjailijalta


 

3 kommenttia:

  1. Ihastuin ihan vallan tähän kirjaan minäkin! Kannen perusteella en olisi ensimmäisenä ottanut lukuun (koska kuvitustyyli ei ole ihan juttuni), mutta aihe kiinnosti - ja onneksi niin, koska tästä tuli ihan suosikkejani! Tulee mm. "parhaat kuvakirjat vuonna 2020" -listalleni. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aihe on todella kiinnostava, ja kirja lunasti kaikki odotukseni.

      Myllylahden sivuilta luin, että Vainiomäki suunnittelee kirjalle jatkoa. Työnimenä on Mitä eläimet miettivät. Odotamme malttamattomina!

      Poista
    2. Oi tosi kiva kuulla! Odotan siis myös. :)

      Poista