torstai 12. marraskuuta 2020

Ensimmäistä kertaa yökylässä

 

Onni on täpinöissään. Hän on täynnä energiaa, pomppii paikasta toiseen eikä malta kekittyä tekemään oikein mitään. On nimittäin aivan erityinen päivä. Onni on lähdössä yökylään Aadan luokse. On ensimmäinen kerta, kun Onni yöpyy poissa vanhempiensa luota.

Maria Kuutin kirjoittama ja Saara Söderlundin kuvittama Onni ja Aada -sarja kuvaa lasten arkisia ensikokemuksia hienosti lasten tunteita sanoittaen. Ensimmäisessä osassa Onni ja Aada päiväkodissa (Karisto 2019) Onni aloitti tarhan ja uudessa osassa Onni ja Aada yökylässä (Karisto 2020) Onni yöpyy ensimmäistä kertaa ystävän luona.

Maria Kuutti on mestari kuvaamaan sitä tunteiden kirjoa, mikä uuden asian äärellä oleva lapsi kokee. Lähtöä odotellessa Onni on kiihkeän odotuksen ja malttamattomuuden vallassa. Aadan luona Onni syöksyy leikkiin suinpäin, niin ettei malta edes antaa äidille lähtöhalia. Iltapäivä on täynnä hauskaa puuhaa, riemua ja kuplivaa iloa.

Illan tullen Onnin mieliala alkaa muuttua. Hän huomaa, että kylässä onkin toisenlaista kuin kotona. Olo muuttuu epävarmaksi. Kotoisan banaanin sijaan Aadan äiti tarjoaa iltapalalla omenaa, lukee iltasadun vieraalla tavalla ja toivottaa hyvää yötä ihan väärin.

Kaiken kukkuraksi Onnin rakas unikaveri on jäänyt kotiin. Kurkkuun nousi pala. Yökylässä ei olekaan kivaa!

"Onni tunsi itsensä maailman yksinäisimmäksi pojaksi.
Aadan huoneen kello raksutti tosi kovaa.
Onni pyöri patjalla. Oli liian kuuma.
Jos Onni olisi kotona, äiti silittäisi hänen selkäänsä juuri nyt."

Aadan äidin avulla Onni pystyy rauhoittumaan ja näkee loppujen lopuksi ihan kivoja unia. Aamulla on voittajafiilis, kun Onni tajuaa selvinneensä kokonaisesta yöstä Aadan luona.

Ihanasti kerrotun tarinan lisäksi kirjassa on tosi kivat kuvat. On hauska päästä kurkistamaan Onnin ja Aadan koteihin. Saara Söderlund on kuvannut ne kiinnostavasti yksityiskohtia säästelemättä. 

Kuvat kertovat enemmän kuin sanat. Onnin kotona asustelee tummanharmaa kissa, kun taas Aadalla on koira. Onni asuu kerrostalossa, kun taas Aadan koti on hurmaavassa punaisessa puutalossa. 

Onnin eteisessä roikkuvasta kalenterista kuusivuotiaani hienosti huomasi, että kirjassa eletään lokakuuta. Maisema onkin syksyinen. Lehdet ovat tippuneet puista ja tiellä on lätäköitä. Aadan ulko-oven pielessä kököttää oranssi kurpitsa.

Kirjan ihanaa, värikästä kuvitusta kelpaa lapsen tutkia itsekseenkin. Lukutaidoton lapsi saa kirjasta paljon irti.


Onni ja Aada yökylässä
Teksti: Maria Kuutti
Kuvitus: Saara Söderlund
Kustantaja: Karisto 2020


2 kommenttia:

  1. Onni ja Aada -kirjat ovat ihan meidän lemppareita! Olen hehkuttanut näitä itse joka paikassa myös :D. Odottelen kovasti sarjalle jatkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Salla, tätä sarjaa kelpaakin hehkuttaa! Meillä myös odotellaan innolla jatkoa :)

      Poista