tiistai 13. elokuuta 2019

Vinkkejä Helsingin Taiteiden yöhön



Torstaina Helsinki muuttuu taiteiden näyttämöksi, kun jokavuotinen karnevaali Taiteiden yö järjestetään jo 30. kerran. Taiteiden yön tapahtumia on valtavasti ympäri kaupunkia. Olen poiminut ohjelmasta muutamia lapsille sopivia kirjallisuuteen ja kirjastoihin liittyviä tärppejä. Lisää ohjelmaa löytyy tapahtuman nettisivuilta.

Stoa

Stoan Taiteiden yö klo 17-20 on täynnä säpinää. Kirjastoauto Skidi on paikalla monikielisen lasten ja nuorten kokoelmansa kanssa. Kirjastossa jaetaan ilmaiseksi poistokirjoja ja lastenosastolla on monikielisiä satutuokioita (arabia-suomi, somalia-suomi ja farsi-suomi). Klo 18.30 kirjaston lastenosastolla nähdään viittomakielinen pienoisnäytelmä kaverisuhteista ja kiusaamisesta. Esitys puhetulkataan suomeksi.

Lukevat sormet -sanatyöpajassa pääsee tutustumaan pistekirjoitukseen. Kouluikäisille soveltuvassa työpajassa selvitetään pistekirjoituksella kirjoitettuja sanoja ja liitetään löydetyt sanat yhteiseen runoteokseen.

Ohjelmassa on myös esimerkiksi runoaskartelua. Sanataidepajassa on mahdollisuus kokeilla mielikuvituksensa rajoja joko suomeksi tai ruotsiksi.

Sarjakuvakeskuksen työpajassa teemana on ympäristönsuojelu. Työpajassa luodaan roskaörkkejä ja piirretään niille tarina.

Tapahtumassa on mahdollista kuulla itähelsinkiläisten yläkoulujen oppilaiden kirjoittamia laululyriikoita ammattilaisten säveltäminä ja sovittamina. Laulut tulkitsee X-Faktorista tuttu laulaja Fanny Falk.

Kaapelitehdas

Kaapelitehtaan Taiteiden yö on aivan täynnä monipuolista ohjelmaa. Lukemaan pääsee klo 17-21 Kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liitto Kultti ry:n Kulttuurilehtigalleriassa.
Valikoimasta löytyy lukemista isoille ja pienille. On oiva aika löytää itselleen sopiva lehti.

Lasten suosiossa olevassa Teatterimuseossa on avoimet ovet. Vaihtuvassa näyttelyssä esitellään suomenkielisen draaman ja kirjallisuuden alkuvuosien kaksi merkittävintä vaikuttajaa: Minna Canth ja Aleksis Kivi.

Viikin kirjasto

Viikin kirjastossa vietetään robottien yötä klo 16-19. Osallistujat pääsevät tutustumaan Shero- ja Blue-Bot -robotteihin. Luvassa on robottiaiheista askartelua. Runomaatti sylkee sanoja, joista voi rakentaa oman runon.

Laterna Magica

Kirjagalleria Laterna Magican Taiteiden yö alkaa klo 15.30 perheen pienimmille suunnatulla ohjelmalla. Tanssiteatteri Raatikko esittelee syksyn ensi-iltateostaan Tarinoita Muumilaaksosta, joka perustuu Tove Janssonin muumikirjaan Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia. Tapio Wilska lukee muumitarinoita.

Keskustan Akateeminen kirjakauppa

Akateemisen kirjakaupan Kirjojen yössä on lastenosastolla ohjelmaa lapsille klo 16-18.30. Lukuhirmu Hertta vinkkaa alakoululaisille sopivia kirjoja. Illan mittaan tavattavissa on useita lastenkirjailijoita ja kuvittajia: Katri Tapola ja Aino Louhi, Annika Sandelin, Laura Ruohonen ja Karoliina Pertamo, Tero Hiekkalinna, Nana Sironen ja Oliver sekä Tapani Bagge ja Carlos da Cruz.

Ooppera

Oopperan Taiteiden yössä esitetään klo 18 H. C. Andersenin satuun perustuva baletti Lumikuningatar. Esitys pidetään oopperan ulkopuolella Amfiteatterissa. Suosittu baletti palaa Kansallisbaletin ohjelmistoon lokakuussa 2019.

Kirjallisuuteen liittyvän ohjelman lisäksi Helsingin Taiteiden yö tarjoaa paljon muitakin mahdollisuuksia. Taiteiden yössä voi luoda kuvataidetta, askarrella, vierailla museoissa, musisoida, nähdä tanssia tai teatteria tai saada kasvomaalaus. Kaikille varmasti löytyy jotain. Kannattaa osallistua, jos mahdollista.



Myös Turussa ja Oulussa vietetään Taiteiden yötä torstaina. Täältä löytyy tietoa Turun Taiteiden yön ohjelmasta ja täältä Oulun Taiteiden yön ohjelmasta.

Raahessa Taiteiden yötä juhlitaan 23.8.2019. Tietoa ohjelmasta löytyy ainakin täältä.

Hämeenlinnassa Taiteiden yö järjestetään 30.8.2019. Ohjelmasta löytyy tietoa täältä.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti