perjantai 1. marraskuuta 2019

Karkki vai kepponen?



"- Men-nään pe-lot-te-le-maan ih-mi-siä! sa-noo O-mar."

Omar ja Eeli ovat naapuruksia. He pukeutuvat kummitukseksi ja vampyyriksi ja lähtevät kiertämään naapurustoa Helena Brossin kirjoittamassa ja Kadri Ilveksen kuvittamassa kirjassa Karkki vai kepponen?

On selvästi halloween, vaikka sitä ei kirjassa mainitakaan. Maisema on syksyinen ja Eeli ja Omar arvelevat saavansa paljon karkkia huutaessaan ovilla "karkki vai kepponen!".

"- Hy-vä, kun näy-te-tään vaa-ral-li-sil-ta, O-mar sa-noo.
- Saa-daan pal-jon kark-kia, Ee-li sa-noo." 

Useimmat ihmiset ilahtuvat pienistä kummittelijoista ja antavat pojille herkkuja. Vastoinkäymisiäkin tulee matkalla eteen. Vihainen koira estää pääsyn erään talon pihalle, ja yhdellä ovella vastassa on äreä ukko, joka nyrkkiä puiden käskee poikia painumaan tiehensä. Mutta miksi pojat lopulta saavat poliisin peräänsä?

Karkki vai kepponen? on ilmestynyt Kustannus-Mäkelän Pikku lukuavain -sarjassa. Sarjan helppolukuiset kirjat on tarkoitettu juuri lukemaan oppineille, ja pienaakkosin kirjoitettu teksti on tavutettu.

Tämä on juuri sellainen kirja kuin lukemaan opettelevan lapsen ensikirjan tulisikin olla. Joka aukeamalla on runsas, värikäs kuvitus, joka tukee tarinaa hienosti. 

Vaikka kirjassa on peräti 61 sivua, teksti on oikeasti todella lyhyt. Kullakin aukeamalla on korkeintaan pari lausetta. Tekstin määrä on siis kohtuullinen juuri lukemisen tielle astuneelle lapselle. Lapsi saa kuitenkin mahtavan onnistumisen kokemuksen, kun jaksaa lukea itse näin paksunnäköisen kirjan.

Helena Bross on ruotsalainen lastenkirjailija, joka on koulutukseltaan ja toiselta ammatiltaan alakoulun opettaja. Lapsena hänen oli vaikea oppia lukemaan ja kirjoittamaan sujuvasti. Myöhemmin hän sai tietää kärsivänsä lukihäiriöstä. Ehkä tämä seikka on saanut hänet panostamaan tuotannossaan erityisesti helppolukuisiin kirjoihin. Lukihäiriöstään huolimatta Bross on erittäin tuottelias kirjailija.

Eelin ja Omarin seikkailuista voi lukea myös kirjoista Uusi kaveri ja Löytäjä saa pitää (Kustannus-Mäkelä 2019).


Helena Bross: Karkki vai kepponen?
Kuvitus: Kadri Ilves
Ruotsinkielinen alkuteos: Polisen kommer!
Suomennos: Raija Rintamäki
Kustantaja: Kustannus-Mäkelä Oy 2019



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti