keskiviikko 20. marraskuuta 2019

Ääni lapsuudesta lastenpäivän kunniaksi

Tänään vietetään kansainvälistä lastenpäivää tai oikeammin lasten oikeuksien päivää. Sen kunniaksi päästän ääneen itseni 10-vuotiaana. Löysin nimittäin kirjoituksen, jonka olen kirjoittanut 10-vuotiaana otsikolla 'Parhaat kirjat'.

Noihin aikoihin minulla oli tapana julkaista aikakauslehteä pikkusisaruksilleni. Meillä oli eteisen ovensuussa itsetehty lasten postilaatikko, johon lehti viikottain ilmestyi. Isäni sitoi myöhemmin lehdet kirjoiksi, joten ne ovat yhä tallessa.

Lehtiä oli eri nimisiä. Pisimpään julkaisin lehteä 'Puuhaa pienille'. Muita oli mm. 'Puuhaa ja kuvia', 'Kuvia ja puuhaa' sekä 'Lue ja opi'. Kirjoitus, jota tänään lainaan, ilmestyi 'Lue ja opi' -lehdessä.

Mutta nyt päästän kymmenenvuotiaan itseni ääneen:

Parhaat kirjat

Minun mielestä Viisikko-sarja on paras kirjasarja jota olen lukenut. Se kertoo neljästä lapsesta ja koirasta. He joutuvat seikkailuihin, mutta aina he selviävät. Kirjan on kirjoittanut Enid Blyton.  



Siinäpä se oli lyhyesti ja ytimekkäästi kiteytettynä. Viisikko-sarja todellakin oli pitkään lempisarjani, jota ahmin kirja toisensa perään. Onneksi Viisikko-kirjoja on ilmestynyt yli kaksikymmentä, joten niissä riitti lukemista vähäksi aikaa. Parhaimmat kirjat saattoi tietysti lukea useaan kertaan.

Luulen, että minua kiehtoi erityisesti lasten vapaus toimia itsenäisesti ilman aikuisia. Oli tyydyttävää huomata, että nokkelat lapset päihittivät aikuiset rikolliset.

Samaistuin tunnolliseen ja huolehtivaiseen Anneen. Poikatyttö Paulia vähän vierastin. Ihan parasta oli lukea, millaisia eväitä lapset olivat ottaneet retkilleen mukaan. 





Enid Blyton: Viisikko-sarja
Englanninkielinen nimi: The Famous Five
Alkuperäiset teokset julkaistu vuosina 1942-1963
Kustantaja Suomessa: Tammi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti