tiistai 5. marraskuuta 2019

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat julkistettu

Lasten- ja nuorten Finlandia-palkintoehdokkaat julkistettiin tänään. Suomen Kirjasäätiön vuosittain jakamasta palkinnosta kisaa tänä vuonna kuusi teosta.

Kuva: Suomen Kirjasäätiö 2017

Suomen Kirjasäätiö on tänään julkistanut ehdokkaat lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajaksi. Valinnan kilpailuun toimitetuista kirjoista teki kolmihenkinen raati, johon kuului äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Hilkka Lamberg, kuvataiteilija Anssi Kasitonni ja erikoiskirjastovirkailija Henriika Tulivirta.

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandian saajan valitsee raadin valitsemista ehdokkaista muusikko, näyttelijä Olavi Uusivirta. Voittaja selviää 27.11.2019 Finlandia-palkintojen jakotilaisuudessa.

Peräti 30 000 euron suuruisesta palkintosummasta kisaavat tänä vuonna seuraavat ehdokkaat:

  • Kontio Tomi - kuv. Warsta Elina: Koira nimeltään Kissa tapaa kissan (Teos)
  • Laakso Maria - kuv. Rojola Johanna: Taltuta klassikko (Tammi)
  • Pannula Kaija - kuv. Lehtola Netta: Kettujuttuja - Kolme hännäkästä tarinaa (WSOY)
  • Mikama Anniina: Huijarin oppipoika (WSOY)
  • Frölander-Ulf, Lena: Nelson Tigertass / Nelson Tiikeritassu (Förlaget / Teos). Suom. Jaana Nikula
  • Rasi-Koskinen Marisha: Auringon pimeä puoli (WSOY)

Raadin perustelut voi käydä lukemassa täältä.

Ilahduin, kun kuuden kärkeen pääsi kaksi kuvakirjaa. Valintalautakunnan puheenjohtaja Hilkka Lamberg sanoi julkistamistilaisuudessa pitämässään puheessa, että on haastavaa yrittää vertailla keskenään taaperoikäisten kuvakirjaa ja nuorten aikuisten romaania tai tietokirjaa ja lorukirjaa. Näin varmasti on. Raati on pyrkinyt löytämään hyviä kirjoja, jotka tuottavat iloa lukijoille iästä huolimatta.

Hyvän taideteoksen tunteekin siitä, että se auttaa jollain tavalla elämässä eteenpäin. Paitsi, että se valaisee ja auttaa ymmärtämään ympäröivää elämää, se myös johdattaa lukijan syvemmälle omaan itseensä omien ajatusten pariin, Hilkka Lamberg sanoi puheessaan.

Kärkikuusikkoon päässeistä kirjoista olen lukenut vain yhden: Koira nimeltään Kissa tapaa kissan. Se todellakin oli kirja, joka puhutteli niin äitiä kuin tytärtä ja herätti monenlaisia ajatuksia. Me molemmat pidimme kirjasta. Tosin enemmän pidimme aiemmasta osasta Koira nimeltä Kissa (Teos 2015). Mielestäni oli hiukan erikoinen ratkaisu nostaa kuuden kärkeen jatko-osakirja.

Koska olen lukenut ehdokkaista vasta tuon yhden teoksen, en varsinaisesti osaa vielä arvioida, mikä kirjoista ansaitsisi voiton. Jos sinulla on asiasta mielipide ja haluat antaa oman äänesi jollekin näistä teoksista, voit käydä äänestämässä Suomen Kirjasäätiön sivuilla Lukijoiden suosikki -äänestyksessä

Samalla voit halutessasi antaa äänesi myös muissa kategorioissa eli kaunokirjallisuudessa ja tietokirjallisuudessa. Tietokirjallisuuden ja kaunokirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaat julkistetaan myöhemmin tällä viikolla. 

Viime vuonna lasten- ja nuorten Finlandia-palkinnon sai Siiri Enoranta nuorten fantasiaromaanillaan Tuhatkuolevan kirous (WSOY).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti