maanantai 18. marraskuuta 2019

6 vinkkiä toteuttaa kirja-aiheinen joulukalenteri



Millaista joulukalenteria olet ajatellut lapsille (tai itsellesi) tänä vuonna? Jos haluat nivoa yhteen joulukalenterin ja kirjat, mahdollisuuksia on monia. Olen kerännyt tähän kuusi vinkkiä.

1. Jouluinen kuvakirjakalenteri


Meillä on perinteisen kuvakalenterin ohella ollut monivuotisena perinteenä joulukirjakalenteri. Se toimii niin, että lastenhuoneessa roikkuu jouluinen kangaskassi, johon on joka aamu ilmestynyt jouluaiheinen lasten kuvakirja. Suurin osa kirjoista on peräisin omasta lapsuudenkodistani. Osan olen ostanut uutena ja osan käytettynä. Joulukirjakalenteri on loistava tapa saada joulukirjamme luettua jouluun mennessä. Kun tyttäreni ei vielä ollut päiväkodissa, luimme kirjan heti aamulla. Nykyisin aamut ovat liian hektisiä. Lukuhetkiä joutuu siis odottamaan iltaan asti.

Joulukirjakalenterin voi toteuttaa useilla tavoilla. Pinterestissä olen nähnyt kuvia, joissa 24 kirjaa on paketoitu lahjapaperiin. Itsestäni ei oikein tunnu järkevältä paketoida vanhoja tuttuja kirjoja. Pelkään kai lapsen pettyvän, jos paketista ei tulekaan mitään uutta. Toisaalta tässäkin ideassa on potentiaalia. Kirjapaketin päällä voisi olla vihjelappu, jonka perusteella pitäisi yrittää arvata, mikä kirja paketissa on. Tämä toimisi nimenomaan silloin, kun kirjat olisivat entuudestaan tuttuja. 

Paketoiduilla kirjoilla voisi myös toteuttaa aarrejahdin. Kirjapaketti olisi piilotettuna jonnekin päin asuntoa ja se pitäisi etsiä ennen avaamista.

2. Jatkokertomuskalenteri


Lapsuudestani muistan jatkokertomuskalenterin. Joulukalenterin taskuista tuli joka aamu kortti, jossa oli pätkä jouluisesta jatkokertomuksesta. Kertomus loppui tietysti aina jännittävään kohtaan, eikä millään olisi malttanut odottaa seuraavaan päivään. Jatkokertomuskalenteri on helppo toteuttaa. Kirjoita tarina itse tai jaa valmis kertomus osiin.

Jatkokertomuksen sijaan joulukalenterin taskuihin tai pussukoihin voi sujauttaa jouluisia runoja, loruja tai sitaatteja kirjoista. 

Kuva: Pixabay

3. Kirjateemainen yllätyslahjakalenteri


Yksi mahdollisuus on täyttää joulukalenterin pussukat kirja-aiheisella tilpehöörillä. Joka aamu voisi alkaa pienellä kirjateemaisella lahjalla. Lahjoiksi sopivat esimerkiksi kirjanmerkki, minikirja nukkekotiin, kirja-aiheinen koru tai postikortti, kirjanmuotoinen piparkakku tai lahjakortti, jolla voi lunastaa puolen tunnin ääneenlukuhetken tai kirjastokäynnin.

4. Kaupasta ostettu kirjakalenteri


Jos näpertely ja itse tekeminen ei kiinnosta, kirjakalenterin voi ostaa valmiinakin. Tyttärelläni oli viime vuonna Peppi ja Eemeli -joulukalenteri (WSOY 2018), josta tuli Peppi Pitkätossuun ja Vaahteramäen Eemeliin liittyviä pikkukirjoja. Osassa kirjoista oli lukemista, osassa sarjakuvaa ja osassa puuhatehtäviä. Kalenteria on saatavilla tänäkin vuonna.



Jonain vuonna meillä oli MUUMI Kirjajoulukalenteri (Tammi 2016), jonka luukuista ilmestyi 24 muumiaiheista pikkukirjaa. Kalenteria on yhä saatavilla.


Tänä vuonna on myynnissä uusi MUUMI Satujoulukalenteri (Tammi 2019). Muumiaiheisessa satujoulukalenterissa on 24 söpöä pikkukirjaa, joita lukemalla joulun odotus sujuu mukavasti. Muumitarinat on kirjoittanut joukko suomalaisia eturivin kirjailijoita: Tapani Bagge, Tittamari Marttinen, Juha Ruusuvuori ja Johanna Sinisalo. Riina ja Sami Kaarlan kuvittama kaunis satujoulukalenteri sopii sellaisenaan koristamaan jouluun valmistautuvaa kotia, ja pikkukirjat voi lukuhetkien välillä ripustaa vaikkapa kuusen oksille.


Helsingin Kirjamessuilla lokakuussa bongasin muitakin kirjajoulukalentereita. Ainakin Disney Joulukalenteri - Tarinoiden taikamaailma (Tammi 2019) sattui silmiini. Sen luukuista paljastuu 24 minikirjaa, joiden aiheina ovat Disneyn klassiset ja upouudet elokuvista tutut tarinat.


5. 24-osainen tarinakirja


Joulukalenteri voi olla myös 24 osaan tai lukuun jaettu kirja. Esimerkiksi Carlos da Cruzin teos 24 päivää jouluun (S&S 2019) on kirja kuin joulukalenteri. Se kokoaa yksien kansien väliin 24 kuvaa ja tekstiä. Jutut tutustuttavat leikki-ikäisen lapsen joulun perinteisiin. Värikkäät ja yksityiskohtaiset kuvat kiinnostanevat lasta. Toiminnallisena elementtinä jokaisella aukeamalla näkyvän pakettijonon lahjapaketit voi laskea yhdessä lapsen kanssa. Tämän kirjan avulla joulun odotus sujuu mukavasti.  


6. Kirjabloggaajien joulukalenterit


Joulutunnelman löytää myös seuraamalla kirjabloggaajien joulukalentereita.Yksi kaikkien aikojen suosikkini on Värikäs päivä Lastenkirjablogin omaperäinen joulukalenteri vuodelta 2014. Verkosta löytyy vuosittain myös kiertävä Kirjabloggaajien joulukalenteri, jossa kalenteripostaus ilmestyy joka päivä eri kirjablogissa.

Harrastetaanko teillä kirjallisia joulukalentereita? Millaisia?


3 kommenttia:

  1. Hei! Tiedustelen, saisinko jakaa tämän blogikirjoituksesi Porin kirjaston Tarinat tavaksi -hankkeeseen liittyvään "Lue lapsen kanssa" -Facebook-ryhmään? Ryhmän osoite on tässä: https://www.facebook.com/groups/555269811916362/ :) Terkuin Salla/hanketyöntekijä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Salla! Kiitos mielenkiinnosta. Jaa vaan kirjoitus. Minulla ei ole mitään sitä vastaan, että teksti saa uusia lukijoita.

      Poista
    2. Hienoa, kiitos. Oikein mukavaa joulun aikaa!

      Poista