tiistai 9. helmikuuta 2021

Koronavirus ja muut pöpöt lastenkirjoissa

 

Pöpöihin, viruksiin, bakteereihin ja liittyviä lastenkirjoja on yllättävän paljon. Jopa koronapandemia on ehtinyt usean lastenkirjan aiheeksi. Kävimme marraskuussa Kallion kirjastossa, jonka lastenosastolla oli kerätty yhdelle pöydälle pöpöaiheisia kirjoja. 

Jaossa oli monistetta, johon pöpöihin ja sairastamiseen liittyviä kirjoja oli listattu. Lista perustui ilmeisesti Pro lastenkirjallisuus — Pro barnlitteraturen ry:n aiheesta laatimaan kirjalistaan. Listan ovat koonneet Tuula Korolainen ja Ida-Lina Nyholm. Samaa listaa olen vilkuillut tätä postausta laatiessani, mutta en jaksanut ottaa mukaan ihan kaikkia kirjoja, joten linkin takaa voit käydä etsimässä lisää vinkkejä.

Pöpöaiheesta olen ajatellut postata jo ties kuinka kauan, mutta aina on tullut jotain muuta. Kun kuusivuotiaani joutui koronakaranteeniin altistumisen vuoksi, hetki tuntui sopivalta aiheeseen tarttumiseksi.

Selailin lauantaina (karanteenipäivänä nro 2) tietokoneellani e-kirjana ilmestyneitä koronakirjoja. Tytär innostui kovasti huomattuaan, mitä tein. Sain sitten lukea hänelle kirjan toisensa perään. Onneksi korona-aiheisia lastenkirjoja löytyy ilmaiseksi netistä useampia, sillä tytär oli aivan kyltymätön. 

Vasta kirjoja lukiessamme huomasin, kuinka paljon tyttären oma koronakaranteeni huolestutti häntä. Mielessä oli kysymyksiä, joihin kirjoista löytyi vastauksia. Kirjan äärellä pääsimme luontevasti puhumaan asioista.

Hyvä että saimme kirjat käytyä läpi ja keskusteltua asiasta rauhassa, ennen kuin karu totuus paljastui. Tyttären koronatestitulos saapui eilen illalla positiivisena.

Olipa hyvä, että olin saanut tämän postauksen kirjoitettua ennen sitä, sillä enää en ehkä pystyisi keskittymään.

Mutta kaikesta huolimatta nyt kirjojen pariin (näitä on aika paljon). Varsinaiset koronakirjat ovat ihan listan lopussa.


Katie Daynes — kuv. Marta Álvarez Miguéns: Tutki! Pöpöjä. Suom. Annukka Kolehmainen. Sanoma Pro 2017. 13 s.

Pikkulasten luukkukirjassa etsitään vastausta kysymyksiin: Mitä pöpöt ovat? Missä ne asuvat ja miten ne leviävät? Miten elimistömme taistelee pöpöjä vastaan? Miten lapsi itse voi pysäyttää pöpöjen leviämisen?


Kate Rowan — kuv. Katharine McEwen: Minäpä tiedän miten taudinsiemeniä torjutaan. Suom. Hanna Koppelomäki. WSOY 1998. 27 s.

Tietopitoisessa kuvakirjassa selvitetään, kuinka elimistömme taistelee taudinaiheuttajia vastaan. Kirja löytyy omasta hyllystämme, ja sitä on luettu täällä blogissakin.


Varpu Välimäki — kuv. Katri Kirkkopelto: Vuoden pöpö. Lasten Keskus 2000. 39 s.

Riemastuttavasti kuvitetussa kirjassa on uhoavia pöpöjä ja lapsia, jotka tietävät, kuinka pöpöjen joutumista elimistöön voi välttää. Tämä oli meillä joskus omassa hyllyssä, mutta olen jo pistänyt sen kiertoon, mikä on joskus vähän kaduttanut.


Pentti Huovinen — kuv. Irmeli Matilainen: Heippa, täällä bakteeri! WSOY 2007. 64 s.

Lääkäri, Turun yliopiston bakteeriopin professori ja tietokirjailija Pentti Huovisen lastenkirja on täynnä painavaa asiaa bakteereista. Teoksesta myönnettiin tiedonjulkistamisen valtionpalkinto.

Täältä voit kuunnella, kuinka Outi Rantanen esittelee kirjaa Kallion kirjaston lastenosastolla.

  

Albert Barillé: Olipa kerran elämä 10 — Mikrobit kuriin. Suom. Katja Kärkkäinen. N Publishing 2008. 101 s.

Lapsuuteni rakkaimpiin TV-sarjoihin kuului Albert Barillén Olipa kerran elämä. Sarjan tarinoita on ilmestynyt kirjoinakin. Kirjasarjan 10. osassa muun muassa taltutetaan mikrobeja lääkkeillä.

Matti Vuento — kuv. Liis Muuri: Milla ja Pöpö — Pieni bakteerikirja. BoD 2018. 94 s.

Emeritusprofessori, tietokirjailija Matti Vuennon tarinassa Milla-tytölle paljastuu eräänä päivänä, että hänen huoneessaan asuu kokonainen joukko bakteereita. Milla ystävystyy Pöpö-nimisen bakteerin kanssa, ja Pöpö paljastaa Millalle bakteerimaailman salaisuuksia.

 

Matti Vuento — kuv. Liis Muuri: Pekka, virus ja Varis. BoD 2020. 64 s.

Pekka, virus ja Varis on tarinamuotoinen lasten tietokirja viruksista. Pekalla on flunssa. Uuden ystävänsä, viisauksia latelevan ja tietäväisen Variksen avulla Pekalle selviää, minkälaisia virukset ovat, ja mitä ne saavat aikaan. Variksen tarinoista Pekka oppii myös, että viruksilta voi suojautua rokotuksilla. Kai Pekka uskaltaa mennä ottamaan influenssarokotuksen?


Susanna Bohne: Virus. Tarina Minna Mittarimadosta sekä viruksista ja muista taudinaiheuttajista. Suom. Eija-Liisa Eriksson. BoD 2020. 32 s.

Tarina flunssaisesta Minna Mittarimadosta ja lääkärimato Tiitus Tietäväisestä opettaa päiväkoti-ikäisille lapsille viruksista ja muista taudinaiheuttajista.

 

Katarina Janouch kuv. Mervi Lindman: Ingrid och bassiluskan. Bonnier Carlsen 2013. 27 s.

Pikkulasten kuvakirjassa kerrotaan yksinkertaisella kielellä basillien vaaroista. Jos on huolimaton, voi saada kiusakseen sairautta aiheuttavan basillin. Kannattaa siis pukeutua kunnolla, eikä kipeänä saa pussailla toisia tai yskiä muita päin. Mervi Lindmanin veikeä kuvitus on ehdottomasti parasta kirjassa.


Idan Ben-Barak Julian Frost: Slicka inte på boken. Alfabeta 2019. 33 s.

Kirjoja ei kannata nuolla. Ne ovat täynnä basilleja! Teos on leikki-ikäisille suunnattu johdatus mikro-organismien kiinnostavaan maailmaan. Tylsä kansi ei saanut tarttumaan kirjaan, kun näin sen kirjastossa, mutta kansi on pettävä. Svegin kirjastossa Härjedalenissa Ruotsissa on kuvattu hauska vinkkausvideo kirjasta. Sen nähtyäni laitoin kirjasta heti varauksen.



Maria Frensborg (Gösta Knutsson) kuv. Ingrid Flygare: Sjukdomar, virus och att tvätta händerna Pelle Svanslös skola. Bonnier Carlsen 2020. 32 s.

Pekka Töpöhäntäkin valjastettiin mukaan koronakamppailuun, kun Bonnier Carlsen julkaisi viime keväänä Pekka Töpöhännän tähdittämän kirjan sairauksista, viruksista ja käsienpesun tärkeydestä. Asioista puhutaan yleisellä tasolla, joten kirja ei vanhene pandemian väistyttyä.



Rasaliina Seppälä — kuv. Anu Pensola: Villimieli ja Hurja Virus. BoD 2020. 36 s.

Villimieli huomaa, että jotain kummallista on tekeillä. Kadulla kävelee vastaan täti, jolla on kuminauhanenäliina kasvoillaan, ja televisiossa mies puhuu huolestuneena jostakin viruksesta. Villimieli elää selvästi koronapandemian aikaa, vaikka virusta ei kirjassa nimetä. Jokaisen on tehtävä kaikkensa viruksen torjumiseksi. Villimieli saa pikkuveljenkin tajuamaan, ettei räkää kannata syödä ja kädet täytyy pestä hyvin.

Kirjan voi kuunnella kokonaisuudessaan Anu Pensolan lukemana Youtubesta.


Sally Nicholls — kuv. Vivianne Schwarz: Staying Home. 2020. 32 s.

Pesukarhuperhe pysyttelee kotona, kuten naapurinsa ja ystävänsäkin, sillä ihmiset ovat alkaneet sairastua (tautia ei nimetä). Sympaattinen tarina kuvaa perhearkea eristäytymisen aikana. Käsiä pestään joka välissä. Yhdessä pelataan ja puuhataan, mutta kun ollaan koko ajan yhdessä, tulee välillä kinaakin.

Tytär tykkäsi erityisesti tästä kirjasta, ehkä koska se muistutti hänen omaa tämänhetkistä tilannettaan. E-kirja on luettavissa ilmaiseksi täältä.

 

Angela Meng & Alexander Friedman — kuv. Alvaro Gonzales: The Big Thing. Asymmetry LLC 2020. 29 s.

Bea on huolissaan. "The Big Thing" eli virus, jota ei tarkemmin nimetä, on muuttanut arjen ihan toisenlaiseksi. Bea joutuu käymään etäkoulua ja olemaan koko ajan kotona. Ystäviä ja isovanhempia ei voi tavata. Isä ja äitikin ovat huolissaan. Mutta ei niin pahaa, ettei jotain hyvääkin. Oppiiko Bea näkemään tilanteessa myönteisiä puolia?

E-kirja on luettavissa ilmaiseksi useilla kielillä.


Elizabeth Jenner, Kate Wilson & Nia Roberts — kuv. Axel Scheffler: Coronavirus — A book for Children. Nosy Crow 2020. 28 s.

Lasten kuvitettu tietokirja tehtiin koronapandemian aiheuttamaan tiedon tarpeeseen. Kysymys—vastaus-periaatteella toimiva teos vastaa muun muassa seuraaviin kysymyksiin: Mikä koronavirus on? Miten koronavirustartunnan voi saada? Mitä tapahtuu, kun saa tartunnan? Miksi tartunnan saaminen pelottaa ihmisiä?

Ilmainen e-kirja on luettavissa täältä. Kirjoitin kirjasta huhtikuussa.


Helen Patuck: Olet sankarini. Suom. Susanna Uittomäki, Hanna Uusiprosi ja Pinja Tokoi. IASC 2020. 40 s.

YK:n humanitaarisen avun järjestöjen koordinaatiokomitea (IASC) julkaisi tarinan kaikille maailman lapsille, joiden elämään koronaviruspandemia on vaikuttanut. Kuvakirja kertoo sadun kautta, miten maailman lapset voivat taistella koronavirusta vastaan.

E-kirja on ladattavissa ilmaiseksi täältä.


Charity Tedder
— kuv. Leighton Noyes: A Message from Corona. Gofundme 2020. 18 s.

Tässä hauskasti kerrotussa tarinassa ääneen pääsee koronavirus itse. Se kyllästyy elelemään iänikuisessa lepakkoisännässään, joten se lähtee veljineen ja sisarineen valloittamaan maailmaa. Ihmiset alkavat sairastua, mikä ei varsinaisesti ole virusten tarkoitus. Ne vain haluavat levitä uusiin ihmisiin ja uusiin paikkoihin. Mutta on selvää, että ne on pysäytettävä!

Koronakirjoista tämä oli tyttären suosikki. Ilmaisen e-kirjan voi lukea täältä.




2 kommenttia:

  1. Eikä, voi ei! Paljon tsemppiä ja paranemista sinne! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Yritämme pysyä positiivisella mielellä.

      Poista