maanantai 1. helmikuuta 2021

Ihana retki Talvimaahan


"— Missä kukat ja pensaat ja eläimet ovat? Peter kysyy.

— Ovatko kaikki kuolleet?"

Talvi voi olla jännittävä vuodenaika, vaikka kaikki näyttäisikin kuolleelta ja lumeen hautautuneelta. Peter-poika löytää talven taianomaisen kauneuden Gero-kissansa saattelemana Michèle Lemieuxin kuvittamassa ja Eveline Haslerin kertomassa kirjassa Retki Talvimaassa (Otava 1985).


Peter oppii, että talvimaa on täynnä elämää. Mahla sirisee kasvien juurimukuloissa kevättä odottaen. Juurakon suojissa hiiret nakertavat siemeniä ja korsia. Mäyrä kuorsaa talviunilla, mutta kettu etsiskelee saalista. Linnut istuvat oksilla, ja kauriit säikähtävät pakoon syöttökatokselta.

Nuoret kuuset metsänlaidassa näyttävät aivan maahisilta, tontuilta ja elefanteilta.

"— Talvi on näet oikea taikuri luomaan uusia hahmoja."

Kuusikon laidalla on jääluola, jonka oviaukolla jääpuikot kimmeltävät sateenkaaren lumoavissa väreissä. Voisiko luolassa asua itse talven kuningas?

Kotitalokin näyttää talvella erilaiselta. Se ikään kuin katsoo sisäänpäin. Kodin lämmössä on mukava istua yhdessä perheen kanssa ja kuunnella äidin tarinoita.

Retki Talvimaassa on yksi viehättävimpiä tuntemiani talvikirjoja.

Kun kanadalainen Michèle Lemieux luki sveitsiläisen Eveline Haslerin kirjoittaman kertomuksen talvesta, hän suorastaan lumoutui. Lemieux kuvitti tarinan, ja niin syntyi rauhallinen, lämminhenkinen ja sadunomainen kuvaus siitä, kuinka kaunista ja ihanaa aikaa talvi voi parhaimmillaan olla.


Retki Talvimaassa
Kuvitus: Michèle Lemieux
Kertonut: Eveline Hasler
Saksankielinen alkuteos: Im Winterland
Suomennos: Kaija Pakkanen
Kustantaja: Otava 1985



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti