torstai 11. helmikuuta 2021

Busiga Bebbens potta — Lapsuuden rakas lohtukirja

Hädän hetkellä ihminen alkaa havaintojeni mukaan kaivaa esiin lohtukirjoja. Lohtukirjat ovat paljon luettuja, rakkaita suosikkeja.

Koronaan sairastunut kuusivuotiaani on löytänyt hyllystä taas vuosien takaisen suosikkinsa, ruotsalaisen Thomas Svenssonin kirjan Busiga Bebbens potta. Kirjaa ei ole tietääkseni suomennettu.

Luimme kirjaa todella paljon tyttäreni taaperoaikana, kun hän opetteli käymään potalla ja luopumaan vaipasta. Omapäinen ja vallaton Bebben muistuttaa aika paljon tytärtäni, joten ei ole ihme, että hänen on ollut helppo samaistua Bebbeniin.



Äiti: Mikä tässä kirjassa on hyvää?

Tytär: Bebbenin pottakirja on kakattavan ihana.

Ä: Mitä kirjassa tapahtuu?

T: Bebben syö siinä itse keittoa, vaikka se on nollakytvuotias. Sitten sitä alkaa kakattaa. Eiks siinä kirjassa sanottu, että sen mahassa alkaa kuplia? Sitten äiti juoksi ja vei sen potalle. Bebben menikin pöntölle. Se putosi pönttöön. Äääää! Isi tuli apuun. Sitten piti valita, millä Bebben pyyhitään. Paperilla tietysti. Bebben pissasi isin paidalle ja housuille. Siitä Bebbenin pottajutusta mä muistan, että se oli tosi söpö pinnasängyssä. Se oli käpertynyt ihanasti. Bebbenillä on tyynyt, mutta vauvat ei saa käyttää tyynyä.

Ä: Mikä kirjassa on erityistä?

T: Kirjassa valitaan joka sivulla, miten Bebben menee pytylle, mihin kakkaa, millä pyyhitään... Siinä on tehtäviä.

Ä: Niin, kirja on sillä tavalla interaktiivinen, että lukija saa käyttää omia hoksottimiaan ja vastata välillä kysymyksiin.

T: Meillä on ollut kolme Bebben-kirjaa. Se kun Bebben syntyy, se kun Bebben täyttää neljä syntymäpäivänä ja kun Bebben kakkaa pottaliiniin. Ai niin, onhan vielä Bebben ja mummo. Bebbenin nimeksi tuli Viivi, vaikka mä luulin, että se on poika.

Ä: Tyttöhän se on. Sen alkuperäinen, ruotsalainen nimi on Bebben, mutta suomennoksissa Bebbenin nimi on Viivi. Busiga Bebben on käännetty Vallaton Viivi tai Villi Viivi.

T: Mä haluan nyt lukea kaikki meidän Bebben-kirjat. Tuo ne heti tänne!


"Men vad ska pappa torka Bebben med?" Sivu Thomas Svenssonin kirjasta Busiga Bebbens potta, Bonnier Carlsen 2015


Busiga Bebbens potta -kirjan lisäksi hyllystämme löytyvät myös Thomas Svenssonin teokset Vallaton vauva valtaa vatsan (Lasten Parhaat Kirjat 1993), Villi vauva ja mummo (Lasten Parhaat Kirjat 1997) ja Vallaton juhlapäivä (Lasten Parhaat Kirjat 2004). Ruotsiksi Bebben-kirjoja on ilmestynyt toistakymmentä. Niistä noin puolitusinaa on suomennettu.


Thomas Svensson (teksti ja kuvat): Busiga Bebbens potta
Kustantaja: Bonnier Carlsen Bokförlag 2015



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti