keskiviikko 24. helmikuuta 2021

Entä jos vihaa varjoaan?

Olipa kerran kaksi englantilaista siskosta, Natalia ja Lauren O´Hara. Natalia opiskeli englantilaista kirjallisuutta ja Lauren taidetta ja kuvittamista. Ja sitten he alkoivat tehdä yhdessä lastenkirjoja. Heidän esikoisteoksensa Hortense and the Shadow (Puffin Books 2017) hurmasi minut täysin.


Uskomattoman kauniisti ja herkästi kuvitettu kirja kertoo pienestä Hortense-nimisestä tytöstä, joka asuu keskellä lumista metsää. Yksi asia tekee hänet hurjan onnettomaksi: hän vihaa varjoaan.

"Everywhere she went, it went.
Everything she did, it did.
And every time night fell, it grew...
tall and dark and crooked."

Hortense yrittää piilottaa varjonsa. Hän yrittää paeta sitä. Lopulta hän katkaisee varjon itsestään lopullisesti. Tai niin hän ainakin luulee. Hän uskoo olevansa turvassa. Ja silti joskus tuntuu siltä kuin joku katselisi.

Yön pimeydessä Hortense kohtaa rosvojoukon! Mistä löytyy apu pienelle tytölle, joka asuu yksin metsän keskellä?

Käy ilmi, ettei varjo olekaan täysin kadonnut Hortensen elämästä. Varjo, jota tyttö niin pakeni ja vihasi, muuttuukin tiukan paikan tullen hänen vahvuudeksensa.

"'Oh, shadow,' said Hortense. 'I saw things all wrong.
In the dark you were long to make me taller.
On prickly white days you shaded my eyes.
You stretched miles to show how far I can go."

Kuten kunnon sadussa kuuluukin, mukana on vähän pahuutta, ripaus taikaa ja onnellinen loppu.

Tarinan luettua ajatukset jäävät hyrräämään. Mitä tarinalla yritettiin kertoa? Mitä piilotettuja tasoja siinä oli?

Varjo saattaa kuvata pelkoja tai niitä puolia itsessä, joiden kanssa ei ole sinut tai asioita menneisyydessä, jotka mieluusti unohtaisi. Tällaisten asioiden tukahduttaminen tekee ihmisen onnettomaksi. Ilon, tyyneyden ja keveän mielen saavuttaa vasta, kun oppii elämään varjonsa kanssa.

Akvarellikuvituksen vaaleat sävyt sopivat kuvaamaan talvista maisemaa erinomaisesti. Kuvissa on kiehtova venäläistyylinen henki, joka tuo mieleen Tohtori Živagon lumiset maisemat. Itäeurooppalainen tunnelma selittyy sillä, että Natalian ja Laurenin isoäiti eli babička on puolalainen.

Kerta kaikkiaan rakastan tätä monitulkintaista, viisasta satua ja kirjan uskomattoman hienoa kuvitusta! Hortense and the Shadow on tällä hetkellä rakkain talvikirjani. Se on täydellistä luettavaa hämäränä talvi-iltana viltin alle kääriytyneenä tytär turvallisesti kainalossa!


Natalia & Lauren O'Hara: Hortense and the Shadow
Kustantaja: Puffin Books 2017


2 kommenttia:

  1. Onpa ihanan oloinen kirja! Täytyy katsoa saisinko itsekin tämän jostain käsiini. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enpä osaa sanoa, löytyykö tätä kirjastoista. Itse tilasin tämän verkkokaupasta. Oli hintansa väärti ostos.

      Poista