keskiviikko 3. helmikuuta 2021

Voittaja ei aina ole se joka tulee ensimmäiseksi


Luistelu on hauskimpia talviaktiviteetteja. Viime talvena emme päässeet ollenkaan luistelemaan. Koko talvi oli surkean lämmin, ja vain tekojääratojen vetisillä jäillä olisi päässyt luistimille. Tänä vuonna tilanne on parempi, ja tekojääradatkin ovat Helsingissä tänä talvena ilmaisia.

Kate Westerlundin kirjoittamassa ja Eve Tharletin kuvittamassa kirjassa Suuri luistelukisa (Lasten Keskus 2011) metsän eläimet ovat pistäneet pystyyn luistelukilpailun jäätyneellä joella.

Pyry-kaniini haluaa todella voittaa kilpailun. Luistelu on sen paras laji, ja se on siinä huippuhyvä. Aatos-orava luottaa tieteellisen tarkasti viritettyihin luistimiinsa. Ystävyksistä kolmas, Helmi-kilpikonna jää heti jälkeen, mutta nauttii siitä huolimatta luistelusta ja kilpailun tunnelmasta.

Kilpailemassa on melkoinen kavalkadi eläimiä: hirviä, susia, lampaita, possuja, hiiriä, kissoja, kanoja ja jopa strutsi. Pyryn voitto on jo melkein selvä, kun sen ystävät joutuvat pulaan. 

Aatos ajautuu merkityltä radalta ulos heikoille jäille ja pulahtaa hyiseen veteen. Helmi-kilpikonna kiepsahtaa selälleen yrittäessään auttaa ystäväänsä, eikä voi muuta kuin heilutella avuttomana jalkojaan ilmassa.

Pyry joutuu valinnan eteen. Kumpi on tärkeämpää: voitto vai ystävät? No, ei kai minkään kilpailun voittaminen voi tuntua tärkeältä silloin, kun ystävä (tai kuka tahansa) kamppailee hengestään.

Pyry uhraa voittonsa, mutta tarinan opetuksena on, ettei voittaja ole aina se joka tulee ensimmäiseksi. Yhteisön kunnioituksen ja ihailun voi ansaita muullakin tavoin.

Parasta kirjassa ovat Eve Tharletin viehättävästi maalatut kokoaukeman kuvat. Ne ovat paitsi kaunista katseltavaa, myös huumorintäyteisiä ja saavat hyvälle mielelle.


Kate Westerlund: Suuri luistelukisa
Kuvitus: Eve Tharlet
Englanninkielinen alkuteos: The Great Skate Rice
Suomennos: Tuula Korolainen
Kustantaja: Lasten Keskus 2011
 



3 kommenttia:

  1. Tässä on tosiaan kiva kuvitus! Meillä on itsellä Tharletin kuvittama Joko nukuttaa, Niilo - on ollut kovin suosittu. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eve Tharletin kuvitukset ovat hyviä. Hänen kuvittamistaan kirjoista Hammaspeikkojen juhlat on ollut meillä on luetuin. Hyvä kirja - suosittelen! :)

      Poista
    2. Kiitos vinkistä! :)

      Poista