maanantai 22. helmikuuta 2021

Lastenkirjoistakin voi löytää vinkkejä talvilomalle


Tämä viikko on Helsingin kouluissa talvilomaviikko. Kuusivuotiaani on jo vapautunut koronaeristyksestä, mutta meillä mieheni kanssa karanteeni vielä jatkuu, joten vietämme talviloman kotona.

Kaikkea ei ilman karanteenimääräystäkään voi tänä vuonna talvilomalla tehdä, mutta silti mahdollisuuksia on paljon. Keräsin lastenkirjoista vinkkejä talvilomapuuhiksi.


Käy hiihtoretkellä

Kun olin itse koulussa, talviloman nimi oli vielä hiihtoloma. Helsingissä ei ole itsestään selvää, että helmikuussa pääsee hiihtämään, mutta jos lunta on, on hyvä hetki hiihtoretkelle. Kuka tietää, mitä talvisessa metsässä kohtaa. Ehkä Ollin tavoin Setä Huurteisen tai jopa itse Kuningas Talven. Toivottavasti ei kuitenkaan Räntä-mummoa.

Elsa Bescow: Ollin hiihtoretki. Gummerus 1975.


Laske mäkeä

Siiri haluaisi lähteä hiihtämään, mutta ei saa pikku-Ottoa kaverikseen, koska tällä on tiedossa hauskempaa puuhaa. Pikku-Otto menee pulkkamäkeen keski-Oton ja iso-Oton kanssa. Pojat viilettävät mäkeä alas posket punaisina. Edes Siirin kertomus metsässä liikkuvasta lumimiehestä ei keskeytä mäenlaskua.

Tiina Nopola — kuv. Mervi Lindman: Siiri ja lumimies. Tammi 2012.

Leiki lumileikkejä

Jos on niin onnekkaasti, että säät suosivat ja lunta on, nyt on loistava mahdollisuus lumileikkeihin. Samun pikkusisko Salla odottaa lunta malttamattomasti. Kun lunta vihdoin sataa, on päästävä heti aamusta leikkipuistoon. Lumessa Salla:

  • tekee lumienkeleitä
  • laskee kelkalla
  • rakentaa lumiukon

Lumileikkien jälkeen juodan kuumaa kaakaota. Nam!

Lauren Child: Kaikkein eniten tykkään lumesta. WSOY 2008.


Mene luistelemaan

Isäkani haluaa viedä Panun, Sofian ja Sallan luistelemaan. Salla ei halua lähteä, koska ei osaa luistella erityisen hyvin. Mutta niinhän se yleensä on, että jos rohkeasti vaan menee ja kokeilee jotain pelottavaa, huomaakin sen olevan hauskaa. Loppujen lopuksi Salla ei malta odottaa koska pääsee taas luistelemaan.

Ian Whybrow — kuv. Rosie Reeve: Salla oppii luistelemaan. Kustannus-Mäkelä 2007.

 

Lähde pilkkimään

Enoni oli kova pilkkimies, mutta itse en ole tullut koskaan kokeilleeksi pilkkimistä. Oli hauska lukea pilkkikuvausta Hilja-kirjasta. Hilja pääsee mukaan, kun vaari lähtee pilkkikisoihin. Pilkkiminen on taitolaji, joka vaatii tuntien paikallaan istumista. Takapuolihan siinä joutuu koville, kuten Mansikkatäti huomauttaa. Kannattaa muistaa, että heikoille jäille ei tietenkään voi lähteä.

Heidi Viherjuuri — kuv. Nadja Sarell: Hilja ja täydellinen talvipäivä. Kustannus-Mäkelä 2020.



Tee jäälyhtyjä

Rapsakalla pakkasella voi mummon ja Opri-kissan tavoin tehdä jäälyhtyjä. Siihen ei tarvita muuta kuin vettä, ämpäreitä, pakkasta ja kärsivällisyyttä. Kynttilöiden lepatus jäälyhtyjen sisällä on maagisen kaunis näky.
 
Esko-Pekka & Tuula Tiitinen: Opri, mummo ja taikayö. Tammi 2006.


Leivo sämpylöitä

Hiiru leipoo hiihtolomalla äidin kanssa sämpylöitä. Vastapaistetut sämpylät ovat ihania voin kanssa. Kovalla pakkasella on mukava herkutella lämpimillä leivonnaisilla.

Riikka Jäntti: Pikku hiiri ja paukkupakkanen. Tammi 2019.

 

Tutki tähtiä

Talvi on loistavaa tähtien tarkkailuaikaa. Pimeä laskeutuu jo aikaisin, ja taivas on kuulaampi ja kirkkaampi kuin muina vuodenaikoina. Milka-kissa muistuttaa, että talviselle tähtien tarkkailureissulle tulee pukeutua kuin naparetkeilijä.

Stuart Atkinson — kuv. Brendan Kearney: Tutki tähtiä Milka-kissan kanssa. Nemo 2020.



 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti