tiistai 1. tammikuuta 2019

Uusivuosi tuo muistot mieleen

Uudenvuoden kunniaksi olen valinnut ensimmäiseksi esiteltäväksi teokseksi Esko-Pekka Tiitisen kirjoittaman ja Tuula Tiitisen kuvittaman kirjan Opri, mummo ja taikayö.



Punaisessa tuvassa asuu tasavertaisina kumppaneina mummo ja Opri-kissa. Uusivuosi lähestyy. Lunta tupruttaa taivaan täydeltä. Vuodenvaihteen aika herkistää mummon ja Oprin muistelemaan menneitä rakkaita.

Usean päivän ajan mummo ja kissa työstävät lunta ja muovaavat siitä neljä suurta lumiveistosta saadakseen rakkaimpansa mukaan uudenvuoden juhlaansa. Ahkeroinnin tuloksena pihalla seisoo piirissä kissa, lehmä, lammas ja kana. Kissa on Oprin rakas muammo ja muut eläimet mummon Muurikki, Aata ja Tiutiu.

Mummo ja Opri ympäröivät eläinpiirin kuultavilla jäälyhdyillä. Uudenvuodenaaton koittaessa he sytyttävät lyhdyt ja laittavat vielä pienen nuotion piirin keskelle. Siellä rakkaimpiensa keskellä, tähtitaivaan alla, luminen valkeus ympärillään, he viettävät vuoden vaihtumista.

"Mummo puristi Opria rintaansa vasten, antoi suukon ja sanoi hellästi: 'Taas on yksi vuosi eletty.'"

Mummo saa tokaisuunsa vastauksen:

"'Ja ensi vuosikin eletään.'"

Opri, mummo ja taikayö on herkkä ja kaunis kirja muistoista ja ystävyydestä. Kirja on myös ylistys lumelle, sillä yhdellä aukeamalla ei ole mitään muuta kuin lumisadetta. 

Esko-Pekka Tiitisen teksti on rauhallista ja viehättävää. Tuula Tiitisen herkät maalaukset kuvittavat tekstiä hienosti. Kaunista katseltavaa!


Esko-Pekka Tiitinen: Opri, mummo ja taikayö
Kuvitus: Tuula Tiitinen
Kustantaja: Tammi 2006



 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti