tiistai 29. tammikuuta 2019

Lasten uutisia sanomalehtiviikolla

Parhaillaan on käynnissä sanomalehtiviikko. Sanomalehtiviikko on sanomalehtien ja koulujen yhteiskampanja, jonka aikana lehdet tarjoavat kouluille maksuttomia sanomalehtiä ja vapaan pääsyn verkkosisältöihinsä. Kouluille sanomalehtiviikko on oiva tilaisuus mediakasvatukseen. 

Vuosittainen sanomalehtiviikko on järjestetty säännöllisesti jo vuodesta 1995 alkaen. Tämän vuoden teemana on vaikuttaminen. Lapset ja nuoret haastetaan miettimään, millaisiin asioihin he haluaisivat vaikuttaa ja kuinka mediaa voi käyttää vaikuttamiseen. Sanomalehtien Liitto on julkaissut oppaan 10 tapaa vaikuttaa median välityksellä.

Sanomalehtiviikon kunniaksi olen valinnut esiteltäväksi tänään Helsingin Sanomien Lasten uutiset. Seurataanko teillä Lasten uutisia? Itse selaan uutiset läpi, ja mietin mitkä sisällöt kiinnostaisivat tytärtäni. Sitten luemme tai katsomme ne yhdessä.


Lasten uutiset ilmestyy lehdessä ja HSTV:ssä kerran viikossa, perjantaisin. Uutisia voi lukea ja katsella Lasten uutisten nettisivuilta koska vain, jos on Helsingin Sanomien digitilaaja (luulen, että vaatii tilauksen).

Viimeisimmässä lähetyksessä aiheina oli mm. viikko sitten maanantaina nähty täydellinen kuunpimennys, jonka aikana kuu värjäytyi punaiseksi, ilmastonmuutos ja Euroopassa järjestetyt koululaisten ilmastomielenosoitukset sekä Grönlannin mannerjään arvioitua nopeampi sulaminen.

Lasten uutisissa kerrottiin myös, että Espoon kouluissa alkaa pian saada vegaanista ruokaa ilmoittamalla erityisruokavaliosta.
Lasten tiedekysymyksissä pohdittiin, mikä on maailman vahvin eläin.

Omasta mielestäni kiinnostavin uutinen koski Kontulassa sijaitsevan Keinutien ala-asteen koulun nelosluokkaa. Luokka 4B juhli lukubileitä sen kunniaksi, että luokan 20 oppilasta ovat lukeneet yhteensä tuhat kirjaa kakkosluokalta alkaen. Artikkelissa nelosluokkalaiset perustelevat, miksi lukeminen kannattaa. Hienoja perusteluja, kannattaa käydä kurkkaamassa!



Sanomalehtien luku kannattaa aloittaa nuorena. Tyttäreni puolivuotiaana.

On ihan mahtavaa, että lapsille tehdään omia uutisia. Se helpottaa omaa mediakasvatustyötäni. Haluan opettaa tyttäreni uutisten lukijaksi, ja haluan että hän lukee uutiset luotettavasta lähteestä. 

Vaikka itse luen nykyisin suurimman osan uutisista kännykälläni, tilaan edelleen sunnuntain Helsingin Sanomat paperisena. Syyt ovat osin itsekkäät ja osin kasvatukselliset. 


Minusta on ihana viettää sunnuntaipäivää sanomalehteeni uppotuneena, mutta toisaalta haluan tyttäreni konkreettisesti näkevän, että meillä luetaan sanomalehteä. Jos luen Helsingin Sanomia vain kännykkäsovelluksellani, niin eihän hän tiedä, mitä minä sieltä puhelimesta luen. Siksi siis ainakin kerran viikossa tarvitaan taloon oikea sanomalehti.
 

Tuleeko teille vielä paperista sanomalehteä? 


VINKKI

Sanomalehtiviikolla luettavaksi sopii erityisen hyvin Mauri Kunnaksen kirja Etusivun juttu eli kuinka sanomalehti syntyy (Otava 1990). Siinä seurataan Nuuskija-lehden valokuvaajan Timpan kiireistä työpäivää. Samalla tulee selväksi, kuinka sanomalehti oikein syntyy.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti