sunnuntai 13. tammikuuta 2019

Paha Nuutti joulun viepi

Tavalliset ihmiset lienevät lopettaneet joulunviettonsa jo loppiaisena, mutta todelliset jouluihmiset venyttävät joulun nuutinpäivään. Vanha kansa tapasi sanoa: "Hyvä Tuomas joulun tuopi, paha Nuutti poies viepi." Nyt siis viimeistään on aika viedä kuusi ulos, jos ei ole sitä vielä tehnyt. 

Valitsin päivän kirjaksi Peppi Pitkätossun joulukuusenriisujaiset. Kirjan on kirjoittanut Astrid Lindgren ja kuvittanut Ingrid Vang Nyman.



Peppi Pitkötossu kutsuu kaikki pikkukaupungin lapset joulukuusenriisujaisiin Huvikumpuun. Kun lapset illalla intoa täynnä saapuvat Pepin talolle, Peppiä ei näy missään. Onneksi karkkivana johdattaa lapsijoukon pihan perälle mitä loistavimman joulukuusen ääreen. 

"Voi millainen joulukuusi", Annika kuiskasi, "voi millainen joulukuusi!"

Ennen kuin lapset pääsevät joulukuusessa riippuvien herkkujen ja lahjojen kimppuun, nautitaan lumilinnassa kaakaota ja kakkua, lasketaan pyllymäkeä Pepin rakentamassa jäämäessä ja pyöritään piirileikkiä kuusen ympärillä.

Hyväsydämisesti Peppi kutsuu mukaan pienen pojan, jota ei tunne ja yksinäisen pikku koiran, jonka adoptoi omakseen. Sen sijaan ilkeä rouva Hienosto, joka ei pidä lapsista, mutta kylläkin kermakakuista, ei ole tervetullut juhliin.

Juhlat huipentuvat lahjojen jakoon. Kuusesta löytyy paketti jokaiselle ja paketeista oikein hienoja lahjoja.

"Lopulta kuusessa ei ollut jäljellä enää yhden yhtä kuusenkaramellia. Silloin Peppi kiipesi kuuseen ja sammutti kynttilät. Huvikummun puutarhaan tuli pimeys. Tai ei, ei oikeastaan. Lumi hohti valkoisena ja ylhäällä taivaalla loistivat tähdet."

Pepin joulukuusenriisujaiset kuulostaa niin hauskalta, että tekisi mieli päästä mukaan. Enpä vaan, tiedä mahtaisiko Peppi päästää tällaista kermakakuista pitävää täti-ihmistä juhliinsa.

Peppi Pitkätossun joulukuusenriisujaiset löytyy meiltä myös äänikirjana. Nelivuotiaani pitää siitä niin paljon, että kuuntelee sitä joskus muulloinkin kuin joulun aikaan.


Astrid Lindgren: Peppi Pitkätossun joulukuusenriisujaiset
Kuvitus: Ingrid Vang Nyman
Suomennos: Kristiina Rikman
Kustantaja: WSOY 2012


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti