keskiviikko 9. tammikuuta 2019

Kadonneiden pilkkujen metsästystä lumisateessa

Yön aikana koko maisema on peittynyt paksun lumivaipan alle. Puut ja pensaat notkuvat raskaassa lumilastissa. Vaikka tänään epäilemättä kahlataan bussipysäkille auraamatonta tietä, nautin lumesta täysin rinnoin. 

Kirjaston lastenosaston talvikirjahyllystä bongasin äskettäin lupaavan parivaljakon teoksen Lunta sataa, Lupo! Jos kirjoittajana on Réka Király ja kuvittajana Marika Maijala, on luvassa todennäköisesti jotain tutustumisen arvoista.


En joutunut pettymään. Lunta sataa, Lupo! on loistava talvikirja. Se kertoo pienestä pilkullisesta Lupo-koirasta, joka tutustuu lumeen ensimmäistä kertaa elämässään. Pyry saa tienoon hetkessä lumen peittoon. Silloin Lupo huomaa jotain kamalaa. Sen mustat pilkut ovat poissa ja siitä on tullut kokonaan valkoinen. 

Alkaa kadonneiden pilkkujen metsästys. Siellä täällä näkyy jotain, mikä näyttää pilkuilta, mutta lähempää katsottuna osoittautuukin joksikin muuksi. Vauhdikas jahti ei tuo pilkkuja takaisin, ja lopulta uupunut hauva hipsii takaisin kotiin.

"- Kaikki pilkkuni katosivat lumisateessa, Lupo kertoo Topille.
- Oletko varma? kysyy Topi.
Lupo katsoo turkkia ja sitten Topia ja taas turkkia. Molempia naurattaa. Tiedätkö miksi...?"

Kirjan sivut ovat kartonkia ja aukeamilla on luukkuja ja jännittäviä aukkoja, jotka auttavat pitämään yllä pienen lukijan kiinnostusta. Tekstiä on melko vähän. Arvioisin kirjan sopivan parhaiten noin kaksivuotiaalle, mutta nelivuotiaanikin tutki sitä innoissaan. 

Lunta sataa, Lupo! on ilmeisesti Réka Királyn ensimmäinen lastenkirja. Se ilmestyi WSOY:n kustantamana pari vuotta ennen kuin Király perusti palkitun Etana Editions -kustantamon yhdessä Jenni Erkintalon kanssa. 


Réka Király & Marika Maijala: Lunta sataa, Lupo!
Kustantaja: WSOY 2012

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti