tiistai 15. tammikuuta 2019

Terveyttä ja hyvinvointia

Tammikuussa naistenlehdissä on tapana julkaista wellness-artikkeleita. Uuden vuoden alkaessa naisten oletetaan tekevän elämäntaparemonttia ja keskittyvän terveyteen ja hyvinvointiin.

Miksi päästää lapset helpommalla? 😉 Tammikuu on oiva aika kaivaa esiin Arvo Ylpön toimittama Auringonpojan terveysaapinen. Teos ilmestyi alun perin jo vuonna 1925, mutta oma kappaleeni on näköispainos vuodelta 1987. Näköispainos julkaistiin arkkiatri Arvo Ylpön 100-vuotissyntymäpäivän kunniaksi.



Auringonpojan terveysaapinen on rakennettu nimensä mukaisesti aapismuotoon. Aivan kaikki aakkosten kirjaimet eivät ole edustettuna. Kunkin mukana olevan kirjaimen kohdalla on jokin terveellisiin elämäntapoihin liittyvä opettavainen värssy ja Rudolf Koivun piirtämä kuva. Tekstit on riimitellyt Arvo Ylpön serkku, suomenkielen professori Heikki Ojansuu.



Arvo Ylppö antaa mm. puhtauteen, ravitsemukseen ja lepoon liittyviä ohjeita. Useimmat ohjeet ovat valideja yhä tänä päivänä.

Pari runoa joukossa kuitenkin on, jotka eivät sovi enää lainkaan nykyaikaan. Toisessa äiti kurittaa äkäpussilasta tavalla, joka ei ole enää hyväksyttyä eikä laillista: "Otan vihdan viidakosta, vihat viheltelen sinusta". Toisessa tulitikuilla leikkineelle lapselle sanotaan: "Tulee tukkapölly tuima, jos oot varomaton, huima."

Arvo Ylppö ei itsekään allekirjoittanut näitä ajatuksia enää vuonna 1987. Näköispainoksen saatesanoissa hän kirjoittaa:"Auringonpojan terveysaapisessa oli sellaisia terveysohjeita ja menettelytapoja, jotka eivät nykyajan lääkärin tai kasvattajan tietämyksen pohjalta voisi tulla kysymykseenkään, mutta vuonna 1925 aika ja tavat olivat toiset. Myös minä olen ajatuksineni ja näkemyksineni muuttunut. Enää en itsekään hyväksy kasvatuskeinoksi 'vihtaa viidakosta', vaan luotan keskusteluihin ja lapsen määrätietoiseen ohjaamiseen sanojen ja esimerkin avulla."

Parin huonon neuvon ei pitäisi antaa lannistaa. Ne voi hypätä yli. Mikseipä seuraavat 1920-luvun wellness-ohjeet sopisi nykyajankin lapsille.




Ravitsemus

"Maito mainiolta maistaa.
Äiti munat keittää, paistaa.
Niitä syö, niin kasvat vartta!
Mutta namusia karta!"

"Omenaa kun äiti antaa,
hedelmiä kätees kantaa,
syö niin sääres oikeavat,
poskes kohta punertavat!"

Liikunta

"Rimpuillessa laajee rinta.
Pian varttuu raajat hennot,
jos on sulla liikkeet rennot."

Puhtaus

"Ensin kädet, kasvot pestään.
Ihmistä ei tule kestään,
joka tämän toimen estää."

"Heti päälle harjaat hampaat,
hiukset kohta hyvin kampaat,
ett'et olis niinkuin lampaat."

Uni

"Ulkoilma unta tuopi.
Uni voimat uusiks' luopi.
Päivälläkin sisko, veikko,
vuoteeseen käy, jos oot heikko!"

"Öisin nukkuu lapset kiltit,
pitää päällään peitot, viltit.
Sijaansa ei kasta kuinkaan,
eikä itke, huuda suinkaan."


Auringonpojan terveysaapinen julkaistiin alunperin Mannerheimin Lastensuojeluliiton julkaisusarjassa. Itse asiassa järjestön nimi oli tuolloin vielä Kenraali Mannerheimin Lastensuojeluliitto. Arvo Ylppö toimi järjestön puheenjohtajana vuosina 1920-1960. MLL on tehnyt valtavan arvokasta työtä Suomessa mm. kehittämällä Lastenlinnan toimintaa ja perustamalla Suomen ensimmäisen neuvolan.


Arvo Ylppö (toim.): Auringonpojan terveysaapinen
Kuvittanut: R. Koivu
Säkeet sommitellut: Heikki Ojansuu
Näköispainos: Otava 1987


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti