torstai 3. tammikuuta 2019

Kaikki mukaan Helmet-lukuhaasteeseen



Osallistutaanko teillä Helmet-lukuhaasteeseen

Vuoden 2019 lukuhaaste on viides laatuaan. Helmet-lukuhaaste on Espoon, Helsingin, Kauniaisten ja Vantaan kaupunginkirjastojen kirjastoammattilaisen laatima 50 kohdan lista. Tarkoitus on lukea vuoden aikana kuhunkin kohtaan sopiva kirja.


Ideana tässä on tietysti se, että tulisi lukeneeksi vähän muutakin kuin mitä normaalisti poimisi hyllystä. Haaste on loistava keino laajentaa omaa lukuvalikoimaansa ja löytää uusia kirjoja ja kirjailijoita. 

Varsinaisen lukuhaasteen lisäksi on olemassa Pieni Helmet-lukuhaaste, joka on tarkoitettu erityisesti lapsille, mutta myös niille, joista 50 kohdan haaste tuntuu liian vaativalta. Pienessä Helmet-lukuhaasteessa on vain 25 kohtaa.

Osallistuimme tyttäreni kanssa viime vuonna ensimmäistä kertaa pieneen Helmet-lukuhaasteeseen. Aloitimme tammikuun puolessa välissä. Lähdimme asiassa liikkeelle niin, että luimme normaaliin tapaan kirjoja, ja sitten katsoin sopivatko ne listalle. Koska luemme paljon, Pieni Helmet-lukuhaaste oli valmis jo maaliskuussa. 

Silloin päätin, että teemme myös varsinaisen 50 kohdan lukuhaasteen lastenkirjoilla. Alkuun se eteni mukavasti, mutta loppujen lopuksi jäi kesken. Listalla oli liikaa kohtia, jotka eivät oikein sopineet lastenkirjoilla toteutettaviksi.


Tänä vuonna olemme taas innolla mukana haasteessa. Tällä kertaa taidamme pysyttäytyä suosiolla Pienessä Helmet-lukuhaasteessa. Näin ensi silmäyksellä katsottuna se vaikuttaa hyvältä, mutta on siinä mukana muutama hankalakin kohta, joihin saattaa olla vaikea löytää kirjaa. Varsinkin nämä kohdat mietityttävät:
 
4. Alle 18-vuotiaan suosittelema kirja
11. Ilmastonmuutosta käsittelevä kirja
14. Kirja, jota näet jonkun lukevan

Jos joku tietää ilmastonmuutosta käsittelevän nelivuotiaalle sopivan lastenkirjan, saa mieluusti vinkata!

Olemme ehtineet jo selvittää Pienestä Helmet-lukuhaasteesta seuraavat kohdat:

2. Kirjassa etsitään kadonnutta ihmistä tai esinettä
Pirkko Vainio: Majakan jouluvalo

18. Kirjassa ollaan yksin 
Faith Jaques: Nukkekodin Nellin joulu

19. Ihmisen ja eläimen suhteesta kertova kirja
Tiitinen Esko-Pekka & Tuula: Opri, mummo ja taikayö

23. Kirjassa on alle 100 sivua
Suvi Vehmanen & Laila Nevakivi: Lapsen oma vesikirja

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti