perjantai 9. huhtikuuta 2021

Raamatun kertomuksia monenikäisille lapsille

Tänään vietetään Mikael Agricolan päivää. Agricolan suuri elämäntyö oli Raamatun kääntäminen suomen kielelle. Käännöstyötä tehdessään hän joutui luomaan koko suomen kirjakielen.

Mikael Agricolan päivän kunniaksi tarkastelin, millaisia Raamattuun pohjautuvia kirjoja on tarjolla suomeksi nykyajan lapsille. Tarjonta on yllättävän runsasta, vaikkakin ylivoimaisesti suurin osa on käännöskirjoja. Raamatun tarinoita löytyy niin taaperoille, leikki-ikäisille kuin itselukijoillekin. Valikoin tähän muutamia.

Pahvisivuinen Oma Raamattu (Päivä 2018) johdattaa jo ihan pienen lapsen Raamatun maailmaan. Lyhyeen kirjaan on koottu Raamatun kertomuksia taivaan Isän rakkaudesta. Teksti on Sally Ann Wrightin. Annabel Spenceleyn värikkäässä kuvituksessa riittää katsottavaa pitkäksi aikaa. Hauskasti muotoiltua tukevaa kirjaa on helppo kantaa pienillä käsillä.


Pienelle kuulijalle soveltuu myös B. A. Jonesin kirjoittama ja Charlie Lynchin kuvittama Ensi Raamattu (Päivä 2019, 2. p.). Kirjaan on koottu 20 lyhyttä Raamatun kertomusta, joissa teemana on Jumalan uskollisuus ja kunnia. Kirjan selässä on kantokahva, josta pienokainen voi kantaa kirjaa mukanaan.

 

Alle kouluikäisille suunnattu Pienen oma Raamattu (Lasten Keskus 2020) sisältää Raamatun keskeiset kertomukset. Karine-Marie Amiotin, François Campagnacin ja Christophe Raimbaultin sanailemat tarinat on esitetty lyhyin, selkein lausein. Adeline Avrilin kuvat ovat suuria ja värikkäitä. Teoksessa on 172 sivua.

 

Renita Boylen kertoma Pienten Raamattu (Aurinko Kustannus 2020, 3. p.) sopii aloittelevalle lukijalle tai ääneenluettavaksi. Sen 141 sivuun mahtuu 34 kertomusta Vanhasta testamentista ja 35 Uudesta testamentista. Melanie Florianin runsas, iloinen kuvitus auttaa pitämään mielenkiinnon yllä.

 

100 rakasta Raamatun kertomusta (Uusi tie 2017, 2. p.) on uskollinen Raamatun tekstille, mutta esittää kertomukset pienille kuulijoille ja lukijoille sopivassa muodossa. Teksti on Michael Berghofin ja kuvitus Jakob Kramerin. 191-sivuiseen kirjaan on valittu sata kertomusta Raamatusta.

 

Kotimainen Suomen lasten Raamattu (Otava 2018, 4. p.) sisältää 296 sivun verran Raamatun tarinoita Jaakko Heinimäen kertomana. Heinimäen kieli on eloisaa ja kerronta oivaltavaa, paikoin jopa humoristista. Christel Rönnsin kuvitus sopii kirjaan erinomaisesti.



Juliet Davidin kertoma ja Helen Prolen kuvittama Raamatun sanaa pienille (Päivä 2017, 3. p.) on tuhti lukupaketti (398 sivua) täynnä kertomuksia Vanhasta ja Uudesta testamentista. Kerronta on selkeää ja yksinkertaista ja sitä tukee värikäs, eloisa kuvitus.

 

Koska Mikael Agricola julkaisi myös rukouskirjan (Rucouskiria), etsin tähän nykyajan lapsille sopivan rukouskirjan.

Pienen iltarukous (Lasten Keskus 2020) on kirja lapsen ja vanhemman yhteisiin iltarukoushetkiin. Runoilija, kirjailija Anna-Mari Kaskinen on kirjoittanut rukoustekstejä, jotka sopivat monenlaisiin tilanteisiin. Visuaalisesti kirja on hyvin kaunis. Virpi Pennan kuvituksessa suloinen hippiäinen johdattaa sivulta toiselle.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti