sunnuntai 10. heinäkuuta 2022

Helene Schjerfbeckin ja muiden maalarisiskojen Pariisin vuodet sarjakuvana

Helene Schjerfbeck, jonka päivää tänään vietetään, oli yksi neljästä maalarisiskosta. Helene Schjerfbeck, Maria Wiik, Helena Westermarck ja Ada Thilén aloittivat opintonsa Helsingissä Taideyhdistyksen piirustuskoulussa. Saatuaan opetusta Adolf von Beckerin yksityisakatemiassa he matkustivat kukin sopivan tilaisuuden tullen jatko-opintoihin Pariisiin, vaikka siihen maailman aikaan heille eivät auenneetkaan samat ovet kuin miespuolisille taiteilijoille. 

Reetta Niemensivun hieno sarjakuvateos Maalarisiskot (Suuri Kurpitsa 2019) kertoo näiden naistaiteilijoiden opiskeluajoista Pariisissa 1880-luvulla. Maalarisiskot oli nimitys, jolla naiset kutsuivat toisiaan.

 

Niemensivu on laittanut Ada Thilénin kuvailemaan taiteilijaystävyksiä seuraavasti:

"Helene maalaa tunteella, etsien jotain mitä muut eivät näe.

Maria maalaa järjellä. Hänestä on tullut suosittu muotokuvamaalari.

Helenalla on aina paljon sanottavaa. Hän ei jää koskaan sanattomaksi: 'Luulin että taidemaailma olisi ollut naisille avoin. Mutta ei!' - -

Minä puhun vähän ja ajattelen paljon. Jos vain saan maalata rauhassa maisemia olen onnellinen."

Vaikka Maalarisiskot kuvaa kaikkia neljää naista, pääosaan taitaa kuitenkin nousta Schjerfbeck. Helenelle Pariisin ajat olivat henkireikä ja pakoa kodin ahdistavasta ilmapiiristä. Hänen äitinsä ei koskaan ymmärtänyt tyttären maalausintoa ja olisi suonut tämän omistautuvan enemmän kotitöille.

Ammatillisesti Pariisin aika oli maalarisiskoille merkittävää. He saivat uusia vaikutteita. Pönöttävästä historiamaalauksesta siirryttiin realistisempaan ilmaukseen. Impressionismin hengessä suunnattiin ulos maalaamaan. Väripaletti sai uusia sävyjä ja siveltimenvedot varmuutta.

"Totuus enemmän kuin kauneus! Se on meidän maalarisiskojen motto!" julistaa Helena Westermarck teoksessa.

Luen harvoin sarjakuvateoksia, enkä oikein tiennyt mitä odottaa. Maalarisiskot oli iloinen yllätys. Niemensivu on onnistunut loistavasti. Aihe oli kiinnostava, tekstit mielenkiintoisia ja kuvailmaisu nautittavaa. Pidin kovasti teoksen rauhallisesta ja harmonisesta värimaailmasta.

Täytynee lukea Niemensivun muitakin sarjakuvia.


Reetta Niemensivu: Maalarisiskot
Kustantaja: Suuri Kurpitsa 2019

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti