torstai 28. heinäkuuta 2022

Lasse-Maijan Vallila avautuu entistä nuoremmille lukijoille


Tyttäreni eskarissa lapsille luettiin Lasse-Maijan etsivätoimisto -sarjaa, ja tyttäreni piti sarjan kirjoista kovasti. Mutta sitten tuli päivä, jolloin Muumion kirous oli liikaa eräälle ryhmän tytöistä. Hän näki painajaisia, ja kirja jätettiin kesken. Ei enää Lasse-Maijoja, oli opettajien päätös.

Nyt on hyviä uutisia kaikille päiväkoti-ikäisille. Martin Widmark on aloittanut uuden sarjan nimeltään Berättelser från Valleby, joka on suunnattu nuoremmille lapsille kuin Lasse-Maijan etsivätoimistot. Sarja on helppolukuisempi ja soveltuu ääneen tai itse luettavaksi. Tarinat eivät ole aivan yhtä jännittäviä kuin Lasse-Maijan etsivätoimistoissa. Se ei kuitenkaan tarkoita, että kirjat olisivat tylsempiä. Huumoria on enemmän.

Ensimmäisessä tarinassa Det mystiska brevet (Bonnier Carlsen 2022) tavataan alle kouluikäiset veljekset Eskil ja Folke Bacon. He asuvat samassa Vallilan pikkukaupungissa kuin Lasse ja Maijakin ja haaveilevat tulevansa isoina salapoliiseiksi. Lasse ja Maija ovat heidän idoleitaan.

Pojille tarjoutuu loistava tilaisuus treenata salapoliisitaitojaan, kun selviää, että posteljooni Franco Bollolla on kiperä ongelma. Franco on kaatanut vahingossa kahvikuppinsa yhden kirjeen päälle, eikä saa enää selvää osoitteesta. Onko tosiaan niin, että ensimmäistä kertaa elämässään häneltä jää kirje jakamatta?

Ei, sillä Eskil ja Folke rientävät apuun. Pojat ovat varmoja, että saavat tapauksen ratkaistua, vaikka vaikeuksiakin on luvassa. Eskil ja Folke eivät esimerkiksi osaa vielä lainkaan lukea. Sinnikkäästi he kuitenkin seuraavat posteljoonin kanssa johtolankoja, joten luvassa on onnellinen ja yllätyksellinenkin loppu.

Lyhyt ja helppolukuinen tarina on kuvitettu kauttaaltaan Helena Willisin värikkäin kuvin. Kirja on niin mukavannäköinen, että tällaista luulisi äskettäin lukemaan oppineen lapsen jaksavan itsekin lukea.

Kirjaa ei ole vielä suomennettu, mutta toivottavasti se saadaan pian suomenkielisten lukijoidenkin ulottuville. Teksti on kyllä niin helppoa, ettei ollut mitään vaikeuksia tulkata sitä tyttärelleni. Hän sai kirjan tuliaisiksi mummun ja vaarin Tukholman matkalta.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti