lauantai 14. joulukuuta 2019

10 faktaa joulun vietosta muissa maissa


Kuva: Pixabay


Vaikka joulu tuntuu juhlista perinteisimmältä, liittyy sen viettoon eri maissa suuriakin eroja. Olen koonnut tähän kymmenen faktaa joulusta ympäri maailmaa. Lähde mukaan matkalle!

1. Hollanti

Hollannissa lapset saavat lahjoja jo joulukuun kuudentena päivänä, Pyhän Nikolauksen muistopäivänä. Punaiseen piispankaapuun pukeutunut Pyhä Nikolaus saapuu laivalla Espanjasta palvelijansa Mustan Pekan kanssa. Yöllä he ratsastavat katoilla pudottamassa savupiipuista lahjoja takan eteen jätettyihin puukenkiin.

2. Italia

Italiassa lapset saavat lahjat vasta loppiaisena. Lahjat tuo hyväntahtoinen, mutta ruma la Befana -noita. Noita lentää luudalla lahjasäkki pullollaan ja laskeutuu sisään savupiipusta. Kilttien lasten sukkiin tai kenkiin hän tuo lahjoja, mutta tuhmien lasten kengistä löytyy vain mustia hiiliä.

3. Kreikka

Jouluaattona lapsijoukko kerääntyy kaduille laulamaan joululauluja rumpujen ja triangelien säestyksellä. Mukana lapset kantavat kullanvärisin pähkinöin koristettua laivaa. Esitys palkitaan rahalla, pähkinöillä, makeisilla tai kuivahedelmillä.

4. Provence, Ranska

Provencen alueella Etelä-Ranskassa vanhana perinteenä on tarjota jouluna peräti kolmetoista jälkiruokaa. Lukumäärä viittaa Jeesukseen ja kahteentoista apostoliin. Vaikka lukumäärä pysyy aina samana, jälkiruokien sisältö voi vaihdella. Tyypillisiä ovat kuivatut ja tuoreet hedelmät, nougat, marsipaani, makeiset, pikkuleivät, leivonnaiset ja perinteinen jouluhalko.

5. Saksa

Saksassa jotkut lapset kirjoittavat lahjatoiveensa Kristus-lapselle. Kirjeet koristellaan sokerilla ja jätetään yöksi ikkunalle, josta ohikulkeva Jeesus-lapsi huomaa kimaltavat viestit.

6. Puola

Puolassa jouluaaton juhla-ateria alkaa, kun taivaalle syttyy ensimmäinen tähti. Pöytään on katettu paikka Marialle ja Jeesus-lapselle. Lahjat saa avata jouluaterian jälkeen.

7. Venäjä

Venäjällä lahjat tuo Pakkasukko apunaan Lumihiutaletyttö. Pakkasukko saapuu vasta uutenavuotena.

8. Australia

Australiassa joulu sattuu keskikesään, jolloin on hyvin kuuma. Monet pakkaavat jouluaterian eväskoreihin ja suuntaavat rannalle tai maalle. Australian asukkaat ovat eri puolilta maailmaa ja ovat tuoneet mukanaan omia joulunviettotapoja.

9. Meksiko

Meksikossa lapset joutuvat odottamaan lahjoja loppiaiseen saakka. Joulun alla hajotetaan useana päivänä piñata, josta sataa maahan namusia, pieniä leluja ja hedelmiä.

10. Intia

Joulukuusen sijaan kristityt intialaiset koristelevat banaani- ja mangopuita. Talojen kattoterassilla ja ikkuna-aukoissa poltetaan pieniä savisia öljylamppuja.


Nämä kymmenen faktaa joulunvietosta muissa maissa on poimittu kahdesta kirjasta, joita olemme viime aikoina kovasti lueskelleet tyttäreni kanssa.




Vanha Satomi Ichikawan kuvittama Hauskaa joulua! — Maailman lapset joulupuuhissa on tietokirjatyyppinen teos. Kirjan teksti on Robina Beckles Willsonin kynästä. Kirjassa kerrotaan, miten lapset eri puolilla maailmaa viettävät joulua.

Välillä lukiessa tulee mieleen, onkohan teksti vähän vanhentunut. Sinänsä se ei olisi yllättävää, sillä kirja on ilmestynyt jo 36 vuotta sitten. Epäilen kuitenkin, että edes kirjan ilmestyessä kaikki tiedot eivät olleet enää ajankohtaisia.

Suomen kohdalla esimerkiksi kerrotaan, että lapset rientävät jouluaattona isän kanssa metsään joulukuusen hakuun. Edes lapsuudessani en tuntenut ketään, joka olisi tehnyt niin.




Toinen kirja, josta olemme oppineet muiden maiden jouluperinteistä, on vähän uudempi (vuodelta 2006). Samuli Valkaman Kaisa Lipposen 7 joulua on kuvakirja, jossa Kaisa-tyttö etsii joulutontun kanssa kadonnutta joulupukkia ympäri maailmaa. Samalla hän huomaa, ettei joulua vietetä kaikkialla samalla tavalla

Kaisa on innoissaan löytäessään seitsemän tapaa juhlia joulua. Juhlinnan voi aloittaa jo Pyhän Nikolauksen muistopäivänä joulukuun alkupuolella ja jatkaa loppiaiseen asti.

Itse ajattelin napata Kaisa Lipposen 7 joulua -kirjasta omaan joulunviettoomme provencelaisen tavan tarjota jouluna 13 jälkiruokaa. Kaisan sanoin: "Loistava perinne".


Hauskaa joulua! - Maailman lapset joulupuuhissa
Kuvitus: Satomi Ichikawa
Teksti: Robina Beckles Willson
Englanninkielinen alkuteos: Merry Christmas
Suomennos: Tuula Ivakko
Kustantaja: Otava 1983

Samuli Valkama (teksti ja kuvat): Kaisa Lipposen 7 joulua
Kustantaja: Tammi 2006

2 kommenttia: