tiistai 17. joulukuuta 2019

Joulukirja taaperolle - Tompan joulu



Kristiina Louhen Tompan joulu, kuten muutkin Tomppa-sarjan kirjat, on suunnattu taaperoille. Tomppa on niin pieni, ettei osaa vielä puhua. Tomppa seuraa joulupuuhia kotona kommentoiden vähän väliä: "OHO!" 

Joulussa riittääkin ihmettelemistä. Yhdessä äidin kanssa Tomppa leipoo pipareita ja isän kanssa hän rakentaa lumilyhdyn. Tomppa hämmästelee ikkunaan syttynyttä suurta tähteä ja auttaa äitiä joulukorttien teossa. Jouluun kuuluu myös varottavaa: kuusen neulaset pistävät sormeen ja kynttilän lepatusta saa katsoa vain kaukaa.

Joulupuuhat huipentuvat joululahjojen jakoon. Tomppa saa pehmoeläimen.

"Tompan paketissa on pitkiä naruja ja sitkeitä solmuja, mutta lopulta sekin paketti saadaan auki.
   - KII, Tomppa kiljahtaa.
   - Kii onkin hyvä nimi kissalle, mummi hymyilee."

On ihanaa, että taaperoillekin on omaa joulukirjallisuutta. Pistää vaan miettimään, kannattaako näin vauvamaista kirjaa hankkia, kun sen käyttöikä on niin lyhyt. 

Meillä oli kyllä tyttäreni taaperoaikoina useita pahvisivuisia joulukirjoja, mutta ne ovat kaikki lähteneet jo kiertoon. Tompan joulun lainasin kirjastosta. Viisivuotiastani se vielä kiinnosti, sillä hänellä on meneillään vaihe, jossa hän leikkii itse mielellään vauvaa tai pikku taaperoa.

Tompan joulussa ei ole pahvisivuja, joten taaperon omiin käsiin sitä ei välttämättä voi antaa. Oma tyttäreni ainakin oli pienenä ihan mahdoton kirjojen tuhoaja.

Kuvitus on Kristiina Louhen taattua tyyliä. Hän on ehdottomasti yksi lempikuvittajistani. Louhen kirjoista meillä on luettu enemmän Aino-sarjaa. Tomppa ei ole itselleni yhtä tuttu.


Kristiina Louhi (teksti ja kuvat): Tompan joulu
Kustantaja: Tammi 1999 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti