sunnuntai 8. joulukuuta 2019

Jean Sibelius kuuli musiikkia kaikkialla

Iltasatukirjaksi tälle päivälle on varattu Katri Kirkkopellon Soiva metsä — Jean Sibeliuksen matkassa. Tänään on nimittäin Jean Sibeliuksen päivä ja suomalaisen musiikin päivä. Arvasin, että joutuisin heti aamulla vastaamaan kyselyikäiselle tyttärelleni, miksi tänään liputetaan.



Vuonna 2015 vietettiin Jean Sibeliuksen juhlavuotta, kun säveltäjän syntymästä tuli kuluneeksi 150 vuotta. Samana vuonna ilmestyi peräti kaksi Sibeliuksesta kertovaa lastenkirjaa: Soiva metsä sekä Tapani Baggen kirjoittama ja Salla Savolaisen kuvittama Hämeenlinnan Janne — Kuinka Jannesta tuli Jean Sibelius (Tammi 2015). Pidän molemmista, mutta Kirkkopellon kirjasta ehkä vähän enemmän, joten esittelen sen tänään.

Katri Kirkkopellon Soiva metsä on huikean kaunis teos. Kirjan mukana tulee CD-levy, jossa Nazig Azezian ja Jussi Makkonen tulkitsevan Sibeliuksen sävellyksiä pianolla ja sellolla. Kun laittaa CD:n soimaan taustalle kirjaa lukiessaan, syntyy kokonaistaideteos, jossa musiikki, upea maalauskuvitus ja sanataide hivelevät aisteja.

Kirjan kertojahahmo on pieni tyttö, Jean Sibeliuksen lapsenlapsi, jolle Sibelius on pappa. Pappa kuulee musiikkia kaikkialla, sielläkin missä muut eivät, kuten räsymaton raidoissa. Hän saattaa tokaista jotakin sellaista kuin: ”Kuuletko, kuinka metsä tuoksuu!”

Kirjan alussa kuvataan lapsenlapsen ja papan lämmintä kanssakäymistä, mutta kun pappa istahtaa flyygelin ääreen, mummi ja lapsenlapsi hipsivät yläkertaan pois häiritsemästä.


Kirjan loppuosa koostuu siitä, kun mummi kertoo lapsenlapselle Janne-papan elämänkertaa pikkupojasta vanhuuden päiviin asti. Lopuksi lapsenlapsi ja pappa ihailevat yhdessä pihalla Ainolan yli kaartavia joutsenia.

Tarinan jälkeen kirjassa on vielä Jean Sibeliuksen pieni elämänkerta. Kirjan faktat ovat todennäköisesti kohdillaan, sillä lopussa on parikymmentä kirjaa kattava luettelo lähdeaineistoa — harvinaista lastenkirjassa. Kirja on ollut osa Jean Sibeliuksen juhlavuosi 2015 -hanketta, ja ehkä se hiukan näkyy kirjassa.

Luin kirjan ensimmäisen kerran tyttärelleni, kun hän oli kolmivuotias. Silloin häntä kiinnosti papan ja lapsenlapsen kanssakäymistä kuvaavat osat, mutta elämänkertatietoutta hän ei jaksanut kuunnella. Kirja uponnee paremmin vähän vanhempiin lapsiin. 


Katri Kirkkopelto (teksti ja kuvat): Soiva metsä - Jean Sibeliuksen matkassa
Kustantaja: Lasten Keskus 2015
Äänite:
Musiikki: Jean Sibelius
Sello: Jussi Makkonen
Piano: Nazig Azezian



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti