maanantai 23. joulukuuta 2019

Mistä löytyy joulu? Pipareista, kynttilöistä...

Löysin kirjaston kierrätyskirjahyllystä viehättävän joulukirjan lapsille ja lapsenmielisille. Maija Barićin kirjoittama ja Matti Westerlundin kuvittama Ihana joulu on kirja jouluiltaa valmistelevista tontuista.




Perinteiseen tapaan tontut valmistautuvat Jampero-tontun tuvassa pidettävään yhteiseen joulunviettoon. Tänä vuonna mukana on pikkuinen Teppana-tonttu, joka ei vielä tiedä mitään joulusta.

Jampero lähettää pitkästyneen Teppanan katsomaan, kuinka muiden tonttujen jouluvalmistelut sujuvat. Kullakin tontulla on tapana tuoda joulunviettoon mukanaan jokin asia, joka tuo heille itselleen joulumielen. 

Teppana oppii, että joulun voi löytää sävelistä, pipareista, kynttilöistä, paperienkeleistä ja himmelistä. 

Teppana saa tehtäväkseen kuljettaa tonttujen joulua tuovat asiat jo edeltä Jamperon tupaan. Matkan varrella Teppana kohtaa eläimiä ja ihmisiä, joiden joulumieli on kadoksissa. Hän kaivaa repustaan tonttujen anteja ilahduttaakseen noita ressukoita.

Vaan miten käy tonttujen oman joulunvieton, kun Teppana saapuu Jamperon tupaan reppu tyhjänä? 

"Kuules pikku Teppana,
sä tonttupoika reppana.
Löysit joulun salaisuuden,
ymmärsit sen tarkoituksen,
kauniin ajatuksen.
Rakkaus tuo joulun!"

Ihana joulu -kirja on tehty Nukketeatteri Sampon samannimisen näytelmän pohjalta. Näytelmä sai ensi-iltansa jo vuonna 1996, mutta näytelmä on yhä teatterin ohjelmistossa. Kirja ilmestyi vuonna 1998. Oma kappaleeni on 10-vuotisjuhlapainos vuodelta 2008. 

Maija Barić on vuonna 1977 toimintansa aloittaneen Nukketeatteri Sampon perustajia, ja näytelmässä nähdyt nuket ovat hänen käsialaansa. Matti Westerlund on maalannut kirjan kuvituksen Barićin nuket esikuvanaan.

Kirjasta kyllä huomaa, ettei sitä ole kirjoitettu alun perin kirjaksi. Tekstin seassa on useita lauluja eli runomuotoisia kohtia. Ne toimivat varmasti hienosti näytelmässä ja äänisadussa — Ihana joulu on nimittäin ilmestynyt myös CD:nä — mutta tyttäreni ei oikein pidä kirjoista, joissa suorasanainen teksti katkeaa vähän väliä runoihin.

Laulut ovat Maija Barićin sanoittamia ja säveltämiä. Laulut nuotteineen on kerätty kirjan loppuun. Niitä laulelemalla löytää varmasti joulun tunnelman.


Maija Barić: Ihana joulu
Kuvitus: Matti Westerlund
Kustantaja: Nukketeatteri Sampo 2008
Kirjan on aikaisemmin julkaissut Lasten Keskus
1. painos 1998
2. painos 2002

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti