tiistai 10. joulukuuta 2019

Purkautuvan villapaidan jäljillä

Kesken yltäkylläisen joulun valmistelujen lastenkirja voi lempeästi muistuttaa, ettei kaikille ole tulossa yhtä runsasta joulua. Kissa Lempisen joulusta näyttäisi olevan loisto kaukana Cecilia Heikkilän teoksessa Kissa Lempisen joulukiemura.



Päähenkilö kissa Lempinen ei ole tämän maailman hyväosaisimpia. Se asuu pahvilaatikossa, jonka lattia on jäinen ja seinänraoista tuulee sisään. 

"Joulusta tulisi kylmä ja kurja kissaparalle, joka sattui asumaan pahvilaatikossa."

Kissa kallein aarre on pehmeä, punainen villapaita, joka lämmittää mukavasti.

Eräänä tavanomaisena joulunaluspäivänä Kissa Lempisen ollessa aamukävelyllä tapahtuu jotain kauheaa. Villapaita alkaa purkautua, eikä Lempinen huomaa mitään! Totuus paljastuu sille vasta, kun vatsavilloja alkaa hytisyttää. Rakkaasta puserosta on jäljellä vain pitkä, kiemurainen lanka.

Mikä pahinta, villalanka alkaa paeta kissan ulottuvilta. Seuraa langan jäljitys halki kaupungin kujien ja kattojen. Lanka kieputtaa rinkeleitä tuuliviireihin, kiertää savupiiput ja kaartaa tornien ympäri.

Herra Mäyrälän Vanhan Kirjakaupan edessä langan vauhti loppuu ja se kiemurtaa sisään kirjakaupan ovesta. Valoisassa ja lämpimässä kirjakaupassa kissa Lempinen löytää jotain paljon parempaa kuin punaisen villapaitansa: uuden ystävän ja kodin. Herra Mäyrälän kirjakaupassa ei tuule sisään ja takkatuli lämmittää mukavasti.

"Harva koti on mukavampi kuin sellainen, jossa on takka ja tuhansia ja taas tuhansia kirjoja." 

Cecilia Heikkilä on Ruotsissa asuva kuvittaja ja kirjailija.  Hänen lämminsävyiset, tunnelmalliset kuvansa ovat aivan ihanat. Ne ovat omiaan herättämään joulutunnelmaa.

Kissa Lempisen joulukiemura ilmestyi alun perin Ruotsissa vuonna 2017 pienenä Pixi-kirjana. Toisin kuin suomalaiset ruotsalaiset saavat nauttia todella laadukkaista pikkukirjoista! Viime vuonna suosittu kirja päivitettiin kunnon kirjan kokoon. Suomennos saatiin tänä vuonna Lasten Keskuksen kustantamana.

Tämän vuoden suomeksi ilmestyneistä lasten joulukirjoista Kissa Lempisen joulukiemura oli oma suosikkini.


Cecilia Heikkilä: Kissa Lempisen joulukiemura
Ruotsinkielinen alkuteos: Jultröjan
Suomennos: Myry Voipio
Kustantaja: Lasten Keskus 2019

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti