lauantai 7. joulukuuta 2019

Arkisia joulutouhuja

Gunilla Hanssonin kirjoittama ja kuvittama Sallan ja Samulin joulutouhut on ihana, arkinen kertomus erään perheen jouluvalmisteluista. Se on jo 30 vuotta vanha, muttei tunnu lainkaan vanhentuneelta. Perheen parrakkaaksi kuvattu isä näyttää olevan nyt juuri ajan hermoilla.


Perheen lapset Salla ja Samuli haluaisivat leipoa pipareita, mutta äidin mielestä on ensin suoritettava perusteellinen joulusiivous. Kaikki osallistuvat. Viisivuotiastani nauratti nähdä eräässä kuvassa isä jynssäämässä vessanpönttöä.

"Äiti löytää joka paikasta vain lisää likaa ja roskia ja vanhoja rojuja, jotka on heitettävä pois.
   - Nyt kyllä lopetat, Salla sanoo.
   - Meidän on päästävä leipomaan piparkakkuja."

Saadaanhan ne piparitkin lopulta leivottua ja joulunamut muovailtua. Isän kanssa lapset taiteilevat jopa piparkakkutalon äidille lahjaksi.

Raskaan päivän päätteeksi perhe rojahtaa sohvalle, eikä meinaa muistaa, että jotain tärkeää on unohtunut: joulukuusi.

"Nyt tulee kiire...
Kello on jo hirveän paljon.
Mahtaakohan kuusia saada enää mistään?"

Vaikka perhe on myöhään liikkeellä, äiti ei kelpuuta mitä tahansa kuusta. Viime hetkellä löytyy sopiva. Vaan eipä se mahdukaan huoneeseen, ennen kuin iso pala on sahattu siitä pois.

Vielä yksi vastoinkäyminen on edessä. Äiti joutuu tunnustamaan, että on kai vahingossa siivouksen lomassa heittänyt joulukoristelaatikon pois. Onnistuuko joulu nyt ollenkaan?

Kirjassa on mukavan realistinen kuvitus. Tekstiä ei ole kauhean paljon, joten kirja sopii hyvin luettavaksi jo kolmivuotiaalle, mutta kiinnostaa varmasti vielä vanhempiakin lapsia.

Kirja sai meidät hyvälle joulumielelle, sillä kaikesta huolimatta loppu oli onnellinen.


Gunilla Hansson: Sallan ja Samulin joulutouhut
Ruotsinkielinen alkuteos: Julstök hos Max och Mia
Suomennos: Minna Vuorinen
Kustantaja: Oy Satusiivet - Sagovingar Ab / Lasten Parhaat Kirjat 1989


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti