keskiviikko 18. joulukuuta 2019

Miltä lapsesta tuntuu joulun odotus jouluttomassa kodissa?



Joulukuun alkaessa Typyn kotona sattuu vesivahinko. Sanna Iston ja Eppu Nuotion kirjoittama ja Sari Airolan kuvittama kirja Typy ja topakka tonttu alkaa siitä, kun Typy lähetetään remonttia pakoon asumaan tympeän Bertta-tädin luokse.

Typy ei ole ollenkaan iloinen. Ei ole kiva odottaa joulua sellaisessa kodissa, jossa ei ole vietetty joulua kahteenkymmeneenkahteen vuoteen. Kaapin ylähyllyltä Bertta-täti sentään löytää vanhan joulukoristelaatikon Typyn kaipailtua joulutavaroita.

Koska Bertta-täti ei ole järin puhelias, on hyvä, että Typy löytää joulukoristelaatikosta ihka oikean joulutontun! Se kyllä on puheliaalla päällä päästyään vihdoin vuosien jälkeen ulos laatikon uumenista.

Typy päättää, että tonttu tarvitsee piristystä. Jos on ollut niin kauan ilman joulua, tarvitsee kaiken, mitä jouluun kuuluu. Tehtyään aikansa jouluisia asioita Typy ja tonttu oivaltavat, että myös Bertta-täti pitäisi saada innostumaan joulusta. Vaikka Typy ja tonttu kuinka yrittävät, Bertta-täti vaikuttaa päivä päivältä väsyneemmältä.

"'Nyt loppui tämä kaikki', Bertta-täti puhisee. 'Minä en ole tänne joulua kaivannut.'"

Aatonaattona Bertta ja Typy saavat iloisia uutisia. Remontti Typyn kotona on valmis ja Typy voi palata seuraavana päivänä kotiin. Vaan eipä osaa täti aavistaa, ettei Typy ole luovuttanut pyrkimyksissään saada täti joulumielelle. Typyllä on vielä yksi valtti hihassaan. Hän järjestää Bertta-tädille unohtumattoman joulun. Taitaapa lopultakin nousta hymy liikuttuneen tädin huulille.

Typy ja topakka tonttu aloitti Typystä kertovan kirjasarjan. Olemme tyttäreni kanssa ihastuneet vallattomaan ja valloittavaan Typyyn, jonka elämää on saatu seurata jo neljän kirjan verran. Viides kirja Typy ja nokkela noita ilmestyy keväällä.

Pidämme kovasti Sari Airolan kiehtovasta kuvitustyylistä. Airola käyttää hallitusti vain muutamia värejä ja jättää osia kuvista kokonaan värittämättä. Hänen hahmonsa näyttävät hellyyttäviltä ja vetoavat viisivuotiaaseeni.


Sanna Isto & Eppu Nuotio: Typy ja topakka tonttu
Kuvitus: Sari Airola
Kustantaja: Bazar 2015 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti